fallback

Копачите на биткойни събират печалба в надпревара с времето преди разполовяването

Третото разполовяване на биткойна от 2020 г. намали възнаграждението на миньорите до 6,25 биткойна за блок и предстоящото ще го свие още до 3,125 през април

16:44 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Копачите на биткойни се възползват, докато шансовете са в тяхна полза.

Бизнесът бе изваден от кризата от последното криптовалутно рали – и сега компаниите за добив на монети се надпреварват с времето в трупането на печалба преди т. нар. „разполовяване“, когато възнагражденията за производството на монети ще бъдат намалени наполовина,пише Ройтерс.

Следващото разполовяване – което е част от системата на работа на биткойна – се очаква през април догодина. Процесът цели да забави добива на биткойни, чиято бройка не може да надвиши 21 млн. броя, от които 19 млн. вече са изкопани.

„Виждате включване на компютри в спешен порядък преди разполовяването“, коментира Грегъри Люис, анализатор на брокера BTIG, който наблюдава 13-те най-големи листнати компании за добив на биткойни.

Т. нар. хашрейт на биткойна – мярка за изчислителната мощ, необходима за добив на монета – нарасна до абсолютен връх, показват данни на платформата Blockchain.com. Това означава, че миньорите трябва да използват все повече и повече електроенергия и скорост за разгадаване на сложните математически пъзели, които им носят биткойни.

Анализатори на J.P. Morgan изчисляват, че хашрейтът е достигнал рекордни върхове през 11 последователни месеца, включително историческото представяне през октомври.

Играйте играта

Цената на биткойна нарасна с около 37% през последния месец до около 37 хил. долара след месеци на затишие – възстановяване, което насърчи миньорите да включат компютрите и да продават новопридобитите монети.

Средната 30-дневна стойност на приходите на миньорите се е подобрила значително тази година до 32,46 млн. долара на 11 ноември, показват данни на blockchain.com. Въпреки това добивът, който е силно енергоемък процес, не е толкова доходоносен, колкото бе през 2021 г.

Мярката за приходите на копачите от използването на 1 петахаш за секунда изчислителна мощност на ден се повиши до над 81 долара от 70 долара в началото на ноември, но остава доста под пика от 127 долара в началото на май, според платформата Hashrate Index.

И докато остават едва шест месеца до следващото разполовяване, миньорите търсят начини да запазят маржовете в толкова конкурентната среда.

„Всяко разполовяване принуждава миньорите, които не играят играта на достатъчно високо ниво, да я напуснат“, коментира Уилям Самосшеги, главен изпълнителен директор на компанията за добив Sazmining.

Възможностите от разполовяването

Цената на биткойна обикновено нараства след последните няколко разполовявания. Шест месеца след първото разполовяване през 2012 г. тя нарасна до 126 долара от 12 долара. след второто разполовяване през 2016 г. достигна 1000 долара от 654 долара в рамките на седем месеца. А през 2020 г. достигна 18 040 долара от 8570 долара за същия период.

Третото разполовяване на биткойна от 2020 г. намали възнаграждението на миньорите до 6,25 биткойна за блок и предстоящото ще го свие още до 3,125 през април.

При сегашните цени копаенето на всеки блок печели 231 250 долара.

Според Матео Греко, анализатор към компанията за инвестиции в дигитални активи Fineqia International, много фирми за копаене подобряват оборудването си и увеличават хашрейт мощта си, за да останат конкурентни.

За да запазят маржовете на печалба, някои играчи са пренесли операциите си в страни от Централна Америка, където цените на електроенергията са по-достъпни и правителствата са по-приятелски настроени към криптовалутите.

„Прекалено рано е да се каже дали всички миньори са извън опасност“, коментира Людовик Томас, портфолио мениджър на Criptonite Asset Management. „Увеличението на доходността винаги води до увеличение на хашрейта и сложността“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още