fallback

Биткойнът поскъпва четвърта поредна седмица, оставайки под 18-месечния си връх

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достига минути преди 12 ч. в събота 37 052 долара

12:24 | 11.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна расте за четвърта поредна седмица, намирайки се под 18-месечния си връх от 38 хил. долара, като все повече инвеститори залагат, че в скоро време предстои пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), съобщава Bloomberg.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достига минути преди 12 ч. в събота 37 052 долара, което представлява ръст от 1,3% за последното денонощие, показват данни на CoinGecko. По-рано в четвъртък стойността бе на крачка от прага от 38 хил. долара, най-високото равнище от май 2022 г. насам. Тогава стейбълкойнът тера се срина и отприщи вълна от събития, достигнали пик с фалита на криптоборсата FTX преди година.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Американската Комисия по ценните книжа и борсите се очаква да одобри до 10 януари спот биткойн ETF, посочват анализатори на Bloomberg Intelligence. Цената на монетата се повиши с над 40% през последните четири седмици на фона на растящите спекулации за очаквания пробив при регулатора.

Оптимизмът се разпростира и на по-широкия пазар, достигайки и някои засегнати от предишните разпродажби монети. Стойността на токена тера е нагоре с 66%, а FTT – монетата на криптоборсата FTX – поскъпна със 79,8%, показват данни на CoinGecko.

Криптовалутите изглежда се възползват и от подобряващите се икономически прогнози. С поскъпването на акциите и намаляването на доходността на държавните ценни книга апетитът за по-рискови активи се повишава.

Въпреки това цената на биткойна остава на половината на рекорда от 2021 г., когато цената му достигна почти 69 хил. долара.

Според Мат Хюган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, краткосрочните прогнози за криптовалутите може и да са трудни за прогнозиране, но дългосрочните очаквания при дигиталните активи са нищо по-малко от положителни.

„Ако погледнете към следващата година, ще е трудно да не сте истински бичо настроен за криптовалутите и за биткойна“, коментира той. „Ще видим нови абсолютни върхове“, допълни Хюган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 11.11.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още