fallback

Солана, мемета, биткойн: Кои са сегментите, които изпреварват дигиталния пазар

CoinDesk Indices обобщава трите сегмента, в които в момента се наблюдава силен растеж спрямо измерителя CoinDesk Market Index

09:45 | 11.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

На фона на краха на империята на Сам Банкман-Фрийд около FTX и други скандали, застигнали криптовалутите през предходната година не е изненадващ студът, сковал сектора. Според мнозина трейдъри обаче най-лошото изглежда вече е преминало и се задава нов период на възходящо движение.

Къде трейдърите смятат да сложат парите си в момента?

CoinDesk Indices обобщава трите сегмента, в които в момента се наблюдава силен растеж спрямо измерителя CoinDesk Market Index (CMI), който мери представянето на целия пазар (или почти).

Успехът на солана

Криптовалутата солана се радва на непропорционални ръстове спрямо други водещи криптовалути. Само през последния месец налице е 64% увеличение на цената ѝ, изпреварвайки биткойна с неговите 25% и етериума с 8,4%. Така от началото на годината повишението на стойността е близо 300%. Въпреки това пазарната позиция на токена остава сложна, тъй като една значителна част от снабдяването е заключена по сметките на фалиралата FTX.

Месечно представяне на някои криптовалути. Графика: CoinDesk Indices/CoinDesk

Оракъл мрежите

Макар че последното рали се усети сред различни класове активи, като 156 от 189 актива в индекса CoinDesk Market Index са на зелено за месеца, някои се представят по-добре от други. Така например показателят Computing Index, който съдържа протоколи за децентрализирано споделяне на данни, съхранение и предаване, се отличава. Това отчасти може да се дължи на значителната възвръщаемост на т. нар. оракъл мрежи (oracle network, които позволяват създаването на хибридни смарт договори, бел. ред.). Сред тях са ChainLink (ръст от 47% на месечна база), Band Protocol (ръст от 21% на месечна база) и Tellor (над двоен ръст на месечна база). Интересът при оракъл платформите съвпада и с нарастващия ентусиазъм около токенизирането на реални активи.

Месечно представяне на секторите от CoinDesk Market Index. Графика: CoinDesk Indices/CoinDesk

Инерцията при меметата

Меме монетите, които като цяло са обект на намаляващ интерес през последните няколко месеца, бележат съживяване. На 23 октомври, на фона на оптимизма за бъдещо пускане в САЩ на спот биткойн борсово търгуван фонд, биткойнът отчете деня си с най-голяма възвръщаемост за годината. По същото време монетите ELON и PEPE бяха сред най-добре представящите се активи като цяло с ръстове от, съответно, 23% и 20%. Това е значително над ръста от 10% за биткойна.

Месечно представяне на някои криптовалути. Графика: CoinDesk Indices/CoinDesk

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 11.11.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още