fallback

Хватката на биткойна на криптопазара отслабва с възхода на по-малките монети

Измерители, проследяващи долната половина и средните 30 монети от индекса на MarketVector за 100-те най-големи дигитални актива, се покачват с 16% и 14% от началото на ноември

13:43 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на криптовалути все повече се разраства отвъд възстановяването на биткойна.

Измерители, проследяващи долната половина и средните 30 монети от индекса на MarketVector за 100-те най-големи дигитални актива, се покачват с 16% и 14% от началото на ноември – задминавайки широкия показател с неговите 4% ръст и 1% за биткойна, съобщава Bloomberg.

В резултат на това делът на биткойна от общия криптопазар за 1,38 млрд. долара намалява до 49% от пика си от 51,5% през октомври, според данни на CoinGecko. Инвеститорите в дигитални активи често гледат на подобен спад като признак за растящ апетит за риск.

Представянето на индексите през ноември. Графика: Bloomberg LP

„Това рали определено е по-широко и по-устойчиво, отколкото което и да е било ценово движение от януари насам“, коментира Ричард Галвин, съосновател на Digital Asset Capital Management. „В среда, която все още е относително слаба по отношение на ликвидност, виждаме някои съществени движения в посока нагоре“, посочва още той.

Поскъпването на биткойна с 28% миналия месец бе най-доброто му представяне от януари на фона на очакванията, че първият в САЩ спот биткойн борсово търгуван фонд скоро ще се окаже реалност. Едно по-общо усещане за оптимизъм също се разраства отвъд най-големия дигитален актив по пазарна капитализация, подкрепено от залозите, че Федералният резерв е приключил с лихвените повишения.

Крипторалито достига и до сегменти на сектора като децентрализираните финанси – термин за блокчейн проекти, които позволяват директни трансакции между потребителите. Лихвите за взимане назаем стейбълкойни на водещата DeFi платформа Aave минаха 10% - знак, че инвеститорите са склонни да плащат повече, за да финансират позиции.

Възходът на рипъла

Сред по-малките монети рипълът (XRP) на Ripple Labs Inc. е една от най-добре представящите се монети през ноември досега, прибавяйки към цената си 14%. Токенът се възползва от частичната победа на Ripple в спора с американската Комисия по ценните книжа и борсите за това дали той е ценна книга и влиза в регулаторния обхват на агенцията.

„Въпреки че не е видим непосредствен катализатор за това ценово повишение, вероятно трейдърите отговарят на положителните развития при Ripple“, посочват в бележка от ByteTree.

Възстановяването на биткойна

Цената на биткойна напредна със 111% тази година след тежката за сектора 2022 г. Повишението до известна степен компенсира щетите по репутацията на сектора от осъдителната присъда на бившия криптокрал Сам Банкман-Фрийд за многомилиардна измама с парите на потребителите на неговата борса FTX.

Минути преди 12 ч. българско време цената на биткойна се понижава с 0,7% за денонощието до 34 848 долара, задържайки се под прага на съпротива от 35 хил. долара. Рипълът, от своя страна, изтрива от стойността си 0,6% до 0,68759910 долара.

Покъпването на биткойните през последните няколко дни беше закономерно, което сочи към „стабилни нови покупки“ и „по-широко разпространена промяна в настроенията на инвеститорите“, пише Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 07.11.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още