fallback

Етериумът става по-концентриран и това се превръща в проблем

Ситуацията все повече върви в срещу принципите на децентрализиране на криптовалутите, родени след световната финансова криза

20:09 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Екосистемата на етериума – най-важната комерсиална система в криптосвета, където се намират токени на стойност милиарди долари – става все по-централизирана, пише Bloomberg.

На 27 септември доставчикът на блокчейн инфраструктура Blocknative съобщи, че ще спре да извършва дейност като т. нар. реле (relay) – ключов участник в добавянето на блокове трансакции към блокчейна на етериума. (Релетата са посредници между строителите и валидаторите на блокове, като абсорбират огромно количество трафик от строителите като изпращат само определени блокове към валидаторите, бел. ред.)

С излизането на Blocknative  остават само четири други големи играчи, които да обработват по-голямата част от блоковете етериум, като всичко това разпалва притесненията за всевъзможни проблеми – от цензура на трансакциите до кражба на печалба от други ключови оператори.

Проблемът с релетата назрява на фона на вече разпалените притеснения за концентрацията и в други части на системата. Тя се управлява съвместно от релетата, както и от строители – които събират повечето трансакции в блокове, и валидатори – които подреждат блоковете във верига. Функциите както на строителите, така и на валидаторите са доминирани от шепа участници, но намаляването при релетата е особено притеснително.

„Това няма да е от значение, докато не започне да е от значение; всичко е наред, докато не спре да бъде“, коментира Ури Кларман, главен изпълнителен директор на bloXroute Labs, която също предлага услуги като реле в екосистемата на етериума. „А тогава е твърде късно за поправяне“, допълва той.

Релетата могат да отхвърлят трансакции от определени дигитални портфейли, например, за да спазят държавни санкции – или по свое усмотрение. Те също така могат на теория да крадат печалбите на други ключови страни в мрежата, отбелязва Кларман.

Проблеми с работата на реле също така би могло да навреди на цялата мрежа и да доведе до закъсняло обработване или пропускане да се добавят блокове във веригата, отбелязва Джим Макдоналд, главен технологичен директор на Attestant, доставчик на стейкинг продукти в етериума.

Ситуацията все повече върви в срещу принципите на децентрализиране на криптовалутите, родени след световната финансова криза като реакция срещу силите на корпоративния и правителствения контрол.

В момента релетата нямат много финансови изгоди да работят като такива и мнозина се занимават с това единствено от желание да подкрепят мрежата или имат страничен бизнес, който би могъл да се възползва от предлагането на подобни функции. Струма от 500 хил. до 1 млн. долара на година да се оперира реле, посочва Кларман, като заплащане няма. Въпреки че различни начини за компенсиране на релетата са били обмисляни в предходната година – откакто етериумът премина към системата на доказателство за дял (proof-of-stake), която използва релета, строители и валидатори, никой от тях не е набрал инерция.

„Мина година, това е неустойчиво“, казва Кларман. За да се спре отказът на участници да извършват дейност като релета, строителите може да се наложи да започнат да споделят приходи с тях, допълва той.

Сегментът на строителите също е силно централизиран. Докато преди година един строител – Flashbots – контролираше пазара, сега четири компании, включително една, контролирана от криптомаркет мейкъра Wintermute, отговарят за по-голямата част от създадените блокове, показват данни на Relayscan.io.

„Концентрацията при строителите е проблем номер едно, пред който е изправен етериумът, отвъд мащаба, разбира се“, коментира Лиланд Лий, вицепрезидент на Galaxy Digital. Програмистите на етериума работят по възможни решения, чието разработване може да се ускори при нужда, казва Бен Еджингтън, продуктов отговорник (product owner) към доставчика на инфраструктура в етериума Consensys. По думите му се разглеждат опции за автоматично откриване на цензурирани трансакции и наказване на цензуриращите строители.

В допълнение към всички проблеми услугата за стейкинг Lido в момента контролира 32,3% от валидиращия капацитет. Валидатор, който контролира 34% може на теория да фалшифицира трансакции.

„Макар да е съвсем малко вероятно Lido да нападне етериума по какъвто и да е било начин, възможните щети от каквато и да е било атака се увеличават, след като Lido мине прага от 33%“, се казва в скорошен доклад на изследователската компания Messari. „Разумно би било етериумът да премахне възможността за такава атака“, се допълва още.

Промяна в софтуера на етериума, която се очаква след няколко месеца и ограничава влизането в системата на нови валидатори, може допълнително да помогне на Lido, посочва Макдоналд от Attestant. Lido работи по децентрализирането на операциите си, така че да не се приема като една структура, но още процедурите още не са завършени.

„Няма нищо в рамките на протокола, което правим или бихме могли реалистично да направим, за да ограничим стейкинг дела на Lido“, коментира Еджингтън от Consensys. „Освен социален консенсус да не се инвестира повече в stEth (монета на Lido, която представлява стейкнати етери, бел. ред.) единственrят лост за влияние, който имаме, е заплахата от евентуално изгонване или цензуриране на контролирани от Lido валидатори в бъдеще, ако се смята, че действат срещу интереса на протокола“, допълва той. Според него това може да се приеме като последна опция, но въпреки това приложима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 02.10.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още