fallback

Спадът за биткойна продължава след най-лошата му седмица от ноември

Пазарът потенциално се надява да получи по-смекчена реторика от срещата на централните банкери в Джаксън Хол, коментира анализаторът Тони Сикамор

12:20 | 21.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Загубите за биткойна продължават, след като монетата изпрати най-лошата си седмица от ноември миналата година на фона на шансовете разходи по заемите да останат по-високи за по-дълго време. Това ограничи интереса към по-рискови инвестиции на международните пазари, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 0,2% за последните 24 часа минути след 11:30 ч. българско време до около 26 040 долара, търгувайки се близо до двумесечно дъно, след като се раздели с над 10% от стойността през седемте дни до неделя.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

От своя страна, етерът поскъпва с 0,3% до 1672 долара, но рипълът също е на червено със спад от 1,6% до 0,52531568 долара.

Доходността по по-дългосрочните американски държавни ценни книжа се намира на няколкогодишни върхове – част от международната разпродажба на облигации, която отразява риска от по-продължителен период на ограничителни парични мерки за контрол на инфлацията.

Очаква се водещи централни банкери да се срещнат в Джаксън Хол тази седмица за годишния симпозиум на Федералния резерв. Председателят Джером Пауъл се очаква да говори в петък и коментарите му ще бъдат следени отблизо за сигнали за бъдещето на паричната политика.

„Пазарът потенциално се надява да има по-смекчена реторика от Джаксън Хол“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. „Не смятам, че те ще са настроени смекчено“, допълва той.

Сикамор очаква широкият индекс S&P 500 да изтрие нови 2-3% на фона на повишение на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа над 4,33%, а биткойнът да продължи понижението си до 25 хил. долара.

На пазара остава надеждата за подкрепа от чакащите регулаторно одобрение заявления за пускане на спот биткойн и етер борсово търгувани фондове в САЩ.

Понижението от миналата седмица бе най-голямото от краха на криптоборсата FTX през последното тримесечие на 2022 г. Въпреки това от началото на годината биткойнът поскъпва с 57%, намалявайки ръста си спрямо увеличението от около 90% към средата на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 21.08.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още