fallback

Бившият шеф на Celsius Алекс Машински е бил арестуван

Също така SEC е завела дело срещу бившия изпълнителен директор и компанията по-рано през деня, се съобщава в съдебни документи

16:33 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият главен изпълнителен директор на фалиралия криптокредитор Celsius Network Алекс Машински е бил арестуван след започване на разследване във връзка с краха на компанията. За това съобщава източник, пожелал анонимност, пред Bloomberg.

Задържането е станало в четвъртък.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) е завела дело срещу Машински и компанията му по-рано през деня, се съобщава в съдебни документи.

Celsius бе една от няколкото високопрофилни криптокомпании, които фалираха миналата година. Тя набра популярност с изплащането на високи лихвени проценти по депозити в дигитални активи. Но след краха на стейбълкойна TerraUSD и помрачаването на настроенията на криптопазара компанията се оказа с огромна дупка в баланса си и не можа да смогне на наплива от потребителски тегления.

Адвокатът на Машински не е отговорил незабавно на запитване за коментар от Bloomberg.

Машински е поредното име от криптосредите, изправено пред обвинения след пазарната имплозия от миналата година, която разкри проблемни практики в редица компании от сектора. Той бе под засилено наблюдение от страна на редица правителствени агенции, откакто фирмата му подаде документи за фалит и обяви, че не ѝ достигат 1,19 млрд. долара преди 12 месеца.

По-рано този месец източници на Bloomberg съобщиха, че разследващи от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ са установили, че Celsius и Машински са нарушили американското законодателство преди краха на фирмата.

Според юристи на комисията Celsius е подвела инвеститорите и е трябвало да се регистрира към регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 13.07.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още