fallback

Гладните криптоборси се борят за парче от американския пай

Конкуренцията надуши кръв сле спада на дела на водещите платформи Coinbase и Binance.US

10:30 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Криптоплатформите се борят за доминация в САЩ, най-големия пазар в света, след регулаторната репресия, която разтърси сектора, пише Ройтерс.

Coinbase и Binance.US, две от най-големите криптоборси по пазарен дял сред опериращите в Америка, загубиха позиции през тази година. Първата е спаднала до дял от около 51% към 18 юни от 62% през януари, докато втората е потънала до около 1,5% от 22% през март, според данни на Kaiko.

И Binance, и Coinbase са съдени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) за предполагаеми нарушения на законите, въпреки че отричат да са виновни. Техните, и не само, регулаторни проблеми, се синхронизираха с колапса на FTX на Сам Банкман-Фрид миналата година, предизвиквайки криптохаос.

Конкуренцията надуши кръв.

Kraken, Bitstamp и LMAX Digital - институционална криптоборса - са увеличили пазарните си дялове от началото на тази година с до 5,66%, според данните на Kaiko, които представляват глобалния пазарен дял на борсите, опериращи в Съединените щати.

Делът на Kraken нарасна до около 29%, оставяйки Binance.US след себе си.

"Доминирането на американския пазар е наистина важно", казва Рави Доши, съръководител на отдела за търговия в Genesis Trading. "По-голямата част от търговията се осъществява в часовете за търговия в САЩ, защото тук е най-големият капитал и най-големият интерес от страна на институциите идва от САЩ", посочва той.

Гай Хирш, глобален управляващ директор на Kraken, заяви, че компанията е "посветила значително време и ресурси, за да подобри качеството на своята платформа".

Боби Загота, главен изпълнителен директор на Bitstamp USA, заяви, че скорошният растеж на компанията се дължи на "търсене на качество" на пазара. Глобалният пазарен дял на Bitstamp сред борсите, опериращи в САЩ, е нараснал до около 9%.

Coinbase и LMAX отказаха да коментират данните, а Binance.US - американският филиал на най-голямата криптоборса в света - не е отговорил на запитване за коментар.

"Тонове и тонове" токени

Промените в пазарния дял се случват в несигурен момент за индустрията на цифровите активи, тъй като Комисията по ценните книжа и борсите твърди, че повечето криптовалути са нерегистрирани ценни книжа.

Според участниците на пазара за гладните претенденти може да не е толкова лесно да завладеят пазарен дял.

През изминалите години криптоборсите можеха бързо да погълнат бизнеса, като предлагаха достъп до множество монети.

"Диференцирането въз основа на обхвата на предложенията ви осигури на много от тези борси популярно приемане", казва Уейд Гентър, партньор в инвестиционната компания Wilshire Phoenix.

Например както Kraken, така и Coinbase предлагат повече от 200 токена, включително някои, които SEC в своите съдебни дела е определила като нерегистрирани ценни книжа, като солана и полигон.

Сега обаче засиленият регулаторен контрол върху тези предлагания прави по-трудно за борсите да следват стария модел.

"Като оператор на борса вие увеличавате риска си, защото предлагате тези токени, които могат да се считат за ценни книжа", каза Доши от Genesis Trading.

Все пак анализът на разходите и ползите за борсите може да се промени, ако цените на криптотокените се възстановят и внезапно се повиши интересът на инвеститорите, каза Доши.

"Напълно мога да видя това да се случи отново, когато се добавят тонове и тонове токени, докато навлизаме в нов бичи пазар", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 12.07.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още