fallback

ETF вълненията затвориха цената на биткойна в тесен диапазон

Токенът се търгува в диапазон от 1500 долара, откакто стигна 31 410 долара миналия петък

16:26 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна бързо се установи в тесен диапазон на търговия, след като достигна нов едногодишен връх, оставяйки ентусиастите да се чудят дали инерцията ще се запази, пише Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, която представлява около половината от стойността на криптосектора за 1,2 трлн. долара, поскъпва с 1,2% минути преди 16:30 ч. българско време до 31 043 долара, след като Fidelity се присъедини към компаниите, поискали свой биткойн борсово търгуван фонд (ETF). Токенът се търгува в диапазон от 1500 долара, откакто стигна 31 410 долара миналия петък.

Но пробивът над върха от предходния юни може да се окаже значително събитие в дългосрочен план, особено след серията скандали и фалити, които разтърсиха сектора в края на миналата година. Това отбеляза и краят на най-дългия период за монетата без нов 52-седмичен връх в данните от края на 2014 г. насам, показват данните на Bespoke Investment Group.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

„Особено значимо е, че биткойнът и криптовалутите отбелязват рали през период, когато почти всичко лошо, което човек може да си представи за сектора, се случва“, отбелязва Стефан Олет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial Inc. „За да има рали в такъв труден период за настроенията, окуражаващо е да мислим какво може да се случи, ако налице е поредица от положителни съобщения в сегмента“, допълва той.

Биткойнът започна годината при цена от около 16 хил. долара и успя да изпревари водещите борсови индекси с голяма преднина. Поскъпването на токена с 85% е впечатляваща проява на сила за актив, който мнозина бяха отписали. Ралито обхваща и други рискови активи, включително американските акции, които също поскъпват на фона на надеждите, че по-голямата част от затягането на паричната политика на Федералния резерв може би вече е преминала.

„Приближаваме се до края на цикъла на затягане на Фед“, коментира Алекс Кофи, старши стратег на TD Ameritrade в интервю. „Ускорението на паричната политика най-вероятно е приключило“, на което „може да се гледа като ползотворно за биткойна“, допълни той.

Криптофеновете се развълнуваха от знаците, които институции от Wall Street изпратиха за навлизане в сектора – най-големият мениджър на активи BlackRock в началото на месеца подаде молба за пускане на спот биткойн ETF. Въпреки че такъв продукт не съществува в САЩ, потенциалното му одобрение от регулаторите е вълнуваща възможност за почитателите на токена, тъй като ще отвори път за по-големи инвестиции.

„Няколко институционални проекта бяха оставени на изчакване след 2022 г.“, посочват Бендик Шей и Ветле Лунде от К33 в бележка. „Скорошното обявление сигнализира, че добре известните водещи институции се чувстват удобно да предлагат криптоуслуги“, се казва още.  

Досега спот биткойн ETF никога не е получавал одобрението на регулаторите в САЩ и няма гаранции, че това ще стане този път.

И макар според наблюдатели искането на BlackRock да е помогнало за тласкането на цената на биткойна до едногодишен връх миналата седмица, пазарната реакция към Fidelity беше по-скоро сподавена в четвъртък.

През последните дни търгуваните обеми също се повишават през последните дни, въпреки че те остават значително занижени спрямо предишните си ръстове – положителен сигнал за индустрията, която наблюдава масов отлив на участници след миналогодишните проблеми.

„Гледам на него като добър индикатор за риска за пазара. Когато има излишък от пари наоколо в системата, търсещи високорискови залози на пазара, биткойнът се правя много добре“, посочва  Кара Мърфи, главен информационен директор на Kestra Investment Management. „Когато хората са в безрисков режим, парите са по-оскъдни“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 30.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още