fallback

Биткойнът увеличава дела си от общия криптопазар

Делът на монетата нараства до 20-месечен връх от 45,5%

13:28 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Делът на биткойна от общия криптопазар е на най-високото си равнище от около 20 месеца – знак за предпазливостта на пазара на дигитални активи.

В петък, минути преди 12 ч. българско време, цената на монетата нараства с 2,5% до 25 573 долара, което прави капитализация от 496 млрд. долара. Това е приблизително 45,5% от стойността на над 10-те хиляди монети, следени от CoinGecko – най-високият процент от октомври 2021 г.

В рамките на дела, заведени миналата седмица срещу Binance Holdings и Coinbase Global, американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) определи редица по-малки криптовалути за нерегистрирани ценни книжа. Това доведе до разпродажби на монетите, тъй като заради новото определение могат да станат по-трудни за търговия.

В същото време американските власти гледат на биткойна като на стока, което му помага да избегне поевтиняването при алтернативните монети като карданото и соланата например.

„Трейдърите са по-склонни да не слагат парите си на масата в разгара на тези регулаторни събития, особено когато става въпрос за алткойни“, коментира Майкъл Сафай, партньор в Dexterity Capital, имайки предвид всички монети, които не са биткойн или етер.

„Като се има предвид това, че биткойнът не може да се възстанови през последните дни, се задава тест на 200-дневната пълзяща средна“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. Според него е важно 200-дневната пълзяща средна да устои, защото в противен случай цената може да се подхлъзне отново към 20 хил. долара.

„Очакваната волатилност все още е много ниска по исторически стандарти, което предполага, че пазарът не очаква големи движения на този етап“, казва на свой ред Каролин Маурон, съоснователка на OrBit Markets.

От началото на годината биткойнът се възстановява от миналогодишните разпродажби. Но ръстът за 2023 г. се сви до 51% на фона на мерките на американските регулатори и намалената ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 16.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още