fallback

Турските инвеститори спасяват спестяванията си с тетер

Стейбълкойнът остава търсен на турския криптопазар и след изборите

17:11 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Не е тайна, че турците гледат на криптопазара като на убежище на фона на сриващата се цена на лирата.

Местното търсене на тетер – подкрепения от долари стейбълкойн, нарасна в началото на май преди президентските избори в страната и остана завишено, откакто президентът Реджеп Ердоган спечели, съобщава Bloomberg. И макар по света регулаторите да атакуват сегмента, наричан и „Дивия запад“, лирата се представя дори още по-зле, достигайки нови дъна през последните дни.

Турската валута поевтиня с 11% спрямо долара през последната седмица, след като централната банка приключи с интервенциите в опит да я подкрепи преди вота. От предишните избори през 2018 г. лирата загуби 80% от стойността си, докато Ердоган се опитваше да прокара нетрадиционните си икономически политики, включително и това да овладее инфлацията, стигнала в пика си 80%, с лихвени понижения

Трансакциите с лири представляват 10% от общата търговия с криптоактиви, чийто дневен обем е 1,1 трлн. долара в началото на юни, след като стигнаха пик от 18% през май, показват данни на Kaiko. За сравнение, този дял е бил едва 4% в началото на 2023 г.

Ебру Гювен, университетски преподавател и бивш банкер, посочва, че регулациите са усложнили покупките на долари и злато с лири. „Инвестирането в стейбълкойни позволява на хората да запазят стойността на състоянието си, това е един от начините да задържите някаква стойност, когато инфлацията е висока“, коментира Гювен. „Това е единствената мотивация за хората да купуват стейбълкойни в момента“, допълни той.

Търгуваните обеми тетер на BTCTurk, една от най-големите турски криптоборси, е 20% спрямо 1% на Binance, показват данни на CoinMarketCap. Това е сигнал, че търсенето на стейбълкойни на турския пазар остава силно.

Батухан Башоглу, 28-годишен графичен дизайнер, търгува с криптовалута на Binance и е инвестирал всички свои спестявания в стейбълкойни и други криптовалути.

„Точно преди изборите почувствах нуждата да обърна всичките си турски лири в американски долари заради несигурността около бъдещето на валутата. За да се предпазя от този риск, купих тетер“, казва той.

„Забелязва се, че въпреки исторически ниските обеми, търсенето на стейбълкойни на турския пазар остава силно“, посочва Десислава Оберт, анализатор на Kaiko. Делът на тетера от търгуваните обеми на местните пазари е достигнал до най-високото си равнище от 2020 г. през май, казва още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още