fallback

Криптопазарите се сриват заради регулациите в САЩ, които прогонват инвеститорите

По-малките монети водят разпродажбите при криптоактивите

12:55 | 10.06.23 г. 5

По-малките монети водят разпродажбите при криптоактивите заради затегнатите регулации на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ срещу ключови борси за цифрови активи.

Токените, сред които солана, кардано и аваланш, отбелязват двуцифрен спад в процентно изражение в събота. Биткойн и етер – двете най-големи цифрови валути, се понижават с по над 3% към 14.30 ч. в Сингапур, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица SEC нанесе двоен удар на криптосектора, като започна съдебни дела срещу Binance Holdings Ltd., най-голямата платформа за търговия в сектора, и Coinbase Global Inc., най-голямата борса в САЩ.

Биткойн поевтинява заради срива на малките токени. Графика: Bloomberg

SEC обвини Binance и основателят ѝ Чанпън Джао в неправилно боравене със средства на клиенти, подвеждане на инвеститори и регулатори и нарушаване на правилата за ценните книжа.

Binance определи действията на SEC като „разочароващи“ и коментира, че е участвала в добросъвестни преговори за уреждане на въпроса. Фирмата заяви, че възнамерява да защитава своята платформа "енергично".

Coinbase също оспорва твърдението на SEC, че провежда незаконна борса и подчертава, че е готова да води съдебна битка и до Върховния съд.

Като част от съдебните дела някои токени бяха маркирани като нерегистрирани ценни книжа, като BNB на Binance, ADA на кардано и SOL на солана. Подобно обозначение идва със строги правила за защита на инвеститорите и може да затрудни търговията с токените, ако борсите ги избягват заради опасенията от конфликт със SEC.

Robinhood Markets Inc. например обяви, че се отказва от търговията на солана, кардано и полигон от 27 юни.

Токенът на BNB, който може да се разглежда като арбитър на настроенията към Binance, падна с почти 10% в един момент в събота, преди да компенсира част от спада.

Американското подразделение на Binance междувременно обяви, че спира трансакциите в долари, след като нейните партньори по плащанията посочиха, че ще преустановят дейността с американската валута с борсата. Това е поредният удар по криптоборсата, която е изправена пред съд от американските регулатори, съобщава FT.

Binance US коментира в изявление, че търговията с долари чрез банки и други партньори за плащане ще бъде поставена на пауза от 13 юни, а от следващата седмица ще започне да премахва търговските двойки, включващи американската валута.

Решението идва четири дни след като Комисията по ценните книжа и борсите повдигна общо 13 граждански обвинения срещу Binance, свързани лица, включително Binance US, и главния изпълнителен директор Чанпън Джао.

Джао каза в четвъртък, че Binance US разполага с приблизително 2 млрд. долара средства на потребители.

Обвиненията на SEC срещу крипто конгломерата включват опериране на нерегистрирани борси и невярно представяне на търговски контрол и надзор на платформата Binance US. Според регулатора Binance и Джао са имали контрол върху клиентските активи, а Джаое използвал потайно офшорно дружество, за да изпрати повече от 16 млн. долара на свързано с Binance дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 10.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още