fallback

Binance.US остава без достъп до долари след делото на американския регулатор

В имейл от платформата съобщават, че платежните и банковите ѝ партньори са дали знак, че възнамеряват да замразят каналите си за фиатни долари най-рано от 13 юни

09:21 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Binance.US остава без достъп до банковите си партньори, след като американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) заведе дело срещу криптоборсата.

В имейл до потребители от платформата съобщават, че платежните и банковите ѝ партньори са дали знак, че възнамеряват да замразят каналите си за фиатни долари най-рано от 13 юни.

Това означава, че „нашата способност да приемаме депозити във фиатни долари и да обработваме тегления във фиатни долари ще бъде засегната“, казват от компанията. Въпреки това от там подчертават, че продължават да поддържат резерви 1:1 за всички потребителски активи.

В туит от Binance.US посочват, че прекратяват от днес (петък) прекратява работата с депозити в долари и насрочени поръчки за покупки, продължавайки да работи само с криптовалути.

The SEC has taken to using extremely aggressive and intimidating tactics in its pursuit of an ideological campaign against the American digital asset industry. https://t.co/AZwoBOgsqS and our business partners have not been spared in the use of these tactics, which has created… pic.twitter.com/rlIe6swIoY

— Binance.US ?? (@BinanceUS) June 9, 2023

В понеделник SEC заведе дело срещу международната Binance и нейния основател Чанпън Джао за неправилно използване на потребителски средства, подвеждане на инвеститори и регулатори, както и нарушаване на законите за търговия с ценни книжа. По-късно агенцията обяви, че иска да замрази активите на американското подразделение Binance.US и да защити потребителските активи, включително и чрез репатриране на инвестиции, държани в чужбина.

В имейла си до потребителите Binance.US посочва, че обвиненията на регулатора са „неоправдани“ и ще продължи да се защитава пред властите.

Платформата също така обяви, че от следващата седмица ще започне делистването на търгуваните двойки, включващи американски долар, но ще продължи подкрепата за двойките със стейбълкойни.

Междувременно представители на Демократическата партия в САЩ са поискали от Министерството на правосъдието да провери дали от Binance Holdings Ltd. са излъгали законодателите за бизнес практиките си.

Сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс и Крис ван Холен от Мериленд посочват в писмо до главния прокурор Мерик Гарланд, че криптоплатформата може да е направила неверни твърдения, включително и за това дали американската Binance.US наистина е отделна структура от международната.

„Това е сериозен въпрос“, посочват законодателите в писмото си от сряда.

Представители на Binance не са отговорили на запитване за коментар на Bloomberg. От Mинистерството на правосъдието пък са отказали да коментират.

През март Уорън, Ван Холен и републиканецът от Канзас Роджър Маршал поискаха информация за връзката между Binance и Binance.US. Tе също така поискаха и широк набор от финансови данни. В отговор от Binance потвърдиха, че двете компании са отделни структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 09.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още