fallback

Цената на биткойна се стабилизира над 27 хил. долара

Тя обаче остава с над 10% надолу спрямо 5 май, когато започна последното поевтиняване

11:40 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

След една седмица на червено за биткойна цената започва да се стабилизира.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 2,2% за последното денонощие към 10:30 ч. българско време до близо 27 457 долара – над равнището си в началото на уикенда. Цената на монетата обаче остава с над 10% надолу спрямо 5 май, когато започна последното поевтиняване на фона на прибиране на печалба и ниска ликвидност, както и индустриална и макроикономическа несигурност, съобщава CoinDesk.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

„Финансовите пазари като цяло са водени от риск, от ликвидност, затова не е изненадващо сега, когато хората се притесняват от рисковите активи като цяло, да виждаме големи продажби“, коментира Раян Расмусен, анализатор за фонд мениджъра Bitwise.

„Когато има по-малко ликвидност, ще има големи движения на цената, когато даден актив се продава“, каза още той и допълни, че очаква идването на повече ликвидност към криптосектора.

Етерът, от своя страна, се разменя за близо 1832 долара, което е поскъпване от 1,4%, след като в събота сутринта бе на равнище около 1800 долара.

На по-широкия пазар ръстовете преобладават като цяло. Показателят CoinDesk Market Index, който измерва представянето в сектора, е нагоре с 1,9%.

„Всякаква форма на недоверие в традиционните финансови системи е в полза на криптовалутите“, коментира още Расмусен. „Радвам се да видя намаляването на корелацията между традиционните рискови активи, традиционните активи и криптоваритете“, посочи още той.

От своя страна, главният изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital Джо Дипаскале коментира, че „макроикономическата ситуация по света създава благоприятна среда за процъфтяването на криптовалутите“.

Дипаскале очаква тази седмица биткойнът да се задържи стабилен в ценовия диапазон между 25 хил. и 27 хил. долара, преди да се върне към 30 хил. долара отново. Според него пазарът не се нуждае от непосредствен катализатор. „Само въпрос на време е, преди да видим друго голямо рали“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още