fallback

Упоритата британска инфлация смъкна цената на биткойна до 29 хил. долара

Поевтиняването достигна 4,5%

14:00 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна се смъкна отново до 29 хил. долара на фона на по-широко поевтиняване на криптовалутите, след като упорито високата инфлация във Великобритания разпали страховете за по-високи лихвени проценти за по-дълго време, съобщава Bloomberg.

Към 13:15 ч. българско време цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация стига 29 155 долара, което е спад от 2,5% за денонощието. По-рано понижението достигна 4,5%.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

При етера спадът в стойността е от близо 6%, достигайки до 1981 долара. Рипълът пък се разменя с 4,9% по-евтино, а карданото с 5,9%. Доуджкойнът също поевтинява с 5,5%.

По-рано в сряда стана ясно, че британската инфлация остава над 10% през март, което увеличава сигналите, че централните банки ще трябва да запазят завишени лихвените проценти. Това забавя темпа на ралито на биткойна от началото на годината, което се дължи предимно на надеждите за скорошно смекчаване на паричната политика.

Внезапните разпродажби предизвикаха ликвидиране на дълги позиции на стойност 175 млн. долара на криптопазара, показват данни на Coinglass.

„Това изглежда като класическо ликвидиране и структурна пазарна реакция“, казва Ветле Лунде, старши анализатор на K33 Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 19.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още