fallback

Г-7 ще помага на развиващите се страни за пускането на цифрови валути

Друг приоритет на тазгодишните разговори ще бъде справянето с дълговата уязвимост на някои държави със средни доходи

12:00 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) ще обмисли как най-добре да помогне на развиващите се страни да въведат цифрови валути на централните банки (CBDC) в съответствие с подходящите международни стандарти, заяви японският зам.-министър на финансите Масато Канда, цитиран от Ройтерс. 

Този ход ще бъде сред ключовите теми на дискусиите на Г-7, която Япония председателства тази година, като част от усилията за справяне с предизвикателствата на бързо развиващите се цифрови технологии, пред които е изправена световната общност, каза той. 

„Трябва да се справим с рисковете, свързани с развитието на CBDC, като гарантираме наличието на фактори - като подходяща прозрачност и добро управление", заяви Канда, заместник-министър на финансите с ресор международните въпроси, на семинар във Вашингтон.

„Като приоритет за тази година Г-7 ще обмисли как най-добре да помогне на развиващите се страни да въведат CBDC в съответствие с подходящите стандарти, включително принципа на Г-7 за обществена политика за CBDC на дребно", каза той.

Извън Г-7 Китай е водещ в емитирането на цифрови валути. Централните банки на държавите от Г-7 са установили общи стандарти за емитиране на CBDC, като някои от тях продължават с експериментите.

Канда заяви, че бързите иновации в областта на цифровите технологии предоставят различни предимства, но и нови предизвикателства като киберсигурност, разпространение на дезинформация, социални и политически разделения и риск от дестабилизиране на финансовите пазари.

Сривът на криптоборсата FTX миналата година „беше сериозен сигнал за събуждане" за политиците по отношение на създаването на трансгранична регулация, каза той.

„По отношение на криптоактивите има малко разнопосочни мнения между държавите. Но консенсусът определено е, че се нуждаем от повече регулации, особено след шока на FTX", каза Канда.

Друг приоритет на тазгодишните разговори на Г-7 ще бъде справянето с дълговата уязвимост на някои държави със средни доходи, каза Канда, който е сред политиците, които се събират във Вашингтон за пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица. 

Канда заяви, че може да е „малко трудно" да се видят конкретни резултати за страни като Замбия, Гана и Етиопия. „За Шри Ланка се надяваме да постигнем напредък", тъй като в четвъртък се планира създаването на комисия на кредиторите, инициирана от Япония, Франция и председателстващата Г-20 Индия“, каза японецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 13.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още