fallback

Биткойните по личните портфейли говорят за подкрепа на цената след прага от 30 хил. долара

Нетна сума от 368 млн. долара в биткойни е била изпратена към портфейли през седмицата до 4 април

13:30 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Впечатляващото рали на биткойна през 2023 г. може би има още накъде да върви, ако потоците между криптоборсите и личните дигитални портфейли могат да бъдат ориентир за това. На това мнение са стратезите на Bank of America Corp., цитирани от Bloomberg.

Нетна сума от 368 млн. долара в биткойни е била изпратена към портфейли през седмицата до 4 април – период, през който се наблюдава вторият по големина отлив на биткойни от криптоборсите, коментират стратезите Алкеш Шах и Андрю Мос в бележка.

Едноседмичните нетни потоци (в млн. долара) към личните портфейли за дигитални активи. Графика: BofA Global Research, Glassnode, Bloomberg

„Инвеститорите прехвърлят токени от борсови портфейли към личните си портфейли, когато имат намерение да ги задържат (или HODL), сигнализирайки за потенциално отслабване на натиска за продажба“, отбелязват те. Акронимът HODL е жаргон за съхранение на токени дългосрочно.

Притесненията заради действията на американските регулатори срещу платформите за дигитални активи може би са предизвикали отлива от борсите, отбелязват стратезите на банката.

Поскъпването на биткойна от началото на годината изпревари това на водещите активи и предизвика дебат по въроса на какво се дължи.

Според някои анализатори причината е в очакванията за евентуално понижение на лихвените проценти от Федералния резерв, което би стимулирало по-рисковите инвестиции като тези в криптовалута. Други теории предполагат способността на монетата да предпазва от стрес в банковия сектор или да служи като защита от инфлацията – нещо като дигитално злато.

Голяма седмица

Тази седмица биткойнът мина прага от 30 хил. долара за първи път от юни 2022 г. От 31 декември насам стойността на монетата е нараснала с над 80%, изпреварвайки значително 19-те процента ръст на Nasdaq 100. Златото е поскъпнало с приблизително 9%.

„Очаквам биткойнът да се придвижи към нивото от 33 хил. долара, преди да има по-значителна техническа корекция“, коментира Нейтън Батчлър, управляващ партньор на платформата за анализи Biyond Trader. „Биткойнът спря да реагира на лошите новини. Това е показателен знак за силен пазар на купувачи“, допълва той.

Трейдърите очакват нов сигнал, за да се потвърди пробива на биткойна, коментира Гари Кругляков, основател на 0VIX – протокол с отворен код за кредитиране в DeFi.

Инфлационни данни

Той допълни, че икономическите данни, които трябва да бъдат публикувани тази седмица, могат да дадат такъв сигнал, най-вече индекса на потребителските цени в сряда. Медианната оценка от проучване на Bloomberg News е за 5,1% ускорение през март спрямо година по-рано.

„Всичко под 5,2% или около 5,2% може да доведе до бичо продължение“ за биткойна, каза Кругляков. „5,3% или нагоре най-вероятно ще донесе лек шок и ще обезсърчи настоящото ценово движение“, допълни той.

За разлика от биткойна нетният поток на етери към криптоборсите през седмицата до 4 април е бил най-големият за 2023 г., посочват от BofA. Това се случва в навечерието на най-голямата актуализация на блокчейна на етериума от миналогодишното сливане.

Т. нар. подобрение Шанхай ще позволи тегленето на стейкнати етери, чрез които се извършва нареждането на трансакции в блокчейна. Въпреки че стратезите на BofA не очакват събитието пряко да увеличи натиска за продажби, те предвиждат покачване на волатилността около промяната отчасти заради намаляване на ликвидността, приток на монети към борсите и активност при дериватите.

Етерът, втората по големина на пазарната капитализация монета след биткойна, поскъпва с около 55% тази година, което приблизително е в синхрон с ръста на индекс на водещите 100 дигитални актива.

Минути преди 12 ч. българско време цената на биткойна поевтинява с 0,3% за денонощието до 30 002 долара. Етерът пък изтрива 2,5% от стойността си до 1871 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 12.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още