fallback

Биткойнът мина 30 000 долара за първи път от юни 2022 г. насам

Най-известната криптовалута е поскъпнала с над 80% от началото на годината, но все пак е с 50% под историческия си връх от ноември 2021 г. 

07:16 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът се изкачи до цена от над 30 000 долара за първи път от юни 2022 г. насам, поскъпвайкис над 80% от началото на годината.

Отскокът е дори по-интензивен от близо 20% ръст на Nasdaq 100 - с който биткойн обикновено се движи в тандем, и възстановява част от загубите на дигиталния токен от 2022 г. след поредица от обрати, свързани с криптовалутите. Все пак цената на биткойна е с повече от 50% под историческия си връх от ноември 2021 г.

„30 хил. евро е много важен таван както по технически, така и по фундаментални причини", каза Мати Грийнспан, главен изпълнителен директор на Quantum Economics. „Съпротивата се натрупваше в продължение на три поредни седмици и сега най-накрая беше пробита. Това е първият път, в който преминаваме това ниво след срива на тера/луна и Three Arrows Capital. По същество това означава, че цената се е възстановила напълно от Celsius, , FTX и регулаторните репресии в САЩ“, пояснява той пред Bloomberg. 

Пробивът на биткойн над твърдата съпротива при 30 000 долара се случва след т.нар. пресичане на лентата на Болинджър, при което историческата волатилност спадна до най-ниското ниво от януари насам. Свиването тогава доведе до рязко движение нагоре, което изглежда подобно на пробива нагоре във вторник. Трейдърите, които следват техническите модели, сега може да погледнат към зоната на 30 800 долара като първа потенциална цел, последвана от 31 200 долара.

Цената на биткойна мина 30 000 долара за брой за първи път от юни 2022 г. Графика: Bloomberg

И все пак - криптоиндустрията все още е изправена пред огромен контрол. Крипто борсата Coinbase Global Inc. съобщи, че е получила известие от Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), в което се заявява намерението ѝ да заведе дело за принудително изпълнение. А освен това SEC е завела дело срещу криптомагната Джъстин Сун за предполагаемо нарушение на правилата за ценни книжа в случай, който според Сун е неоснователен. А освен това Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ съди основателя на Binance Чанпен Джао и неговата криптоборса за предполагаеми нарушения на правилата за деривати, въпреки че Binance заяви, че не е съгласна с много от заключенията на ведомството.

Но дори и на фона на всичко това ралито на биткойн набра сила през последния месец след срива на три американски банки, което възроди наратива сред биковете на биткойн, че токенът предлага по-привлекателна алтернатива на традиционните финанси. 

Освен това според анализаторите спадът на ликвидността до 10-месечно дъно - след като маркетмейкърите загубиха достъп до американските банкови активи, осигурявани от Silvergate Capital Corp. и Signature Bank - също може да обясни отскока, поне отчасти. При по-малък обем на търговията ценовите колебания могат да изглеждат по-драматични.

„Поръчките са малко, а търговската активност е потисната", казва Страхиня Савич, ръководител на отдела за данни и анализи във FRNT Financial. „При тези обстоятелства е възможно да наблюдаваме ценови действия, които е трудно да се обяснят с една причина“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 11.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още