fallback

Наративът за биткойна като актив убежище е опетнен

Монетата поскъпна в унисон със съотношението Nasdaq към S&P 500 – знак, че ралито частично се дължи на подобрения апетит за риск

08:16 | 07.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на биткойна нарасна с 23% през март на фона на проблемите с редица американски банки, които разпалиха страховете от рецесия.

Според някои анализатори движението нагоре е рали на актива убежище – като поскъпването се дължи на търсещите защита във водещата криптовалута инвеститори на фона на банковите фалити, пише Омкар Годбойл за CoinDesk.

Биткойнът обаче поскъпна в унисон със съотношението Nasdaq към S&P 500 (NDX/SPX) – знак, че ралито частично (ако не и предимно) се дължи на подобрения апетит за риск, извиращ от надеждите за по-ранно обръщане на политиката на Федералния резерв към лихвени понижения.

Съотношението NDX/SPX измерва относителната разлика в оценките между технологичните акции в лицето на Nasdaq 100 и кошницата от по-широки сектори в S&P 500.

Съотношението е нараснало с 5,65% през март, изпреварвайки най-доброто си месечно представяне от февруари 2009 г. Nasdaq нарасна с близо 10%, изпреварвайки 3,5% на S&P 500.

Коефициентът на 90-дневна корелация между биткойна и съотношението NDX/SPX е нараснал от 0,81 до 0,90, което е най-силното положително съотношение между двата актива от юни 2022 г. Положителната корелация означава, че в дни, в които съотношението расте, биткойнът е по-вероятно да поскъпне и обратното.

„Биткойнът все още се търгува като рисков актив“, коментира Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра „Crypto is Macro Now“. „Растящото съотношение NDX/SPX означава, че технологиите се представят по-добре, което означава, че настроенията за риска са силни“, допълва тя.

Технологичните акции обикновено са по-чувствителни на очакванията за лихвените повишения, отколкото по-широкия пазар. По тази причина растящо съотношение често се свързва със смекчени прогнози за политиката на Фед и подобрено настроение на инвеститорите за риск, което често прелива и към други активи като криптовалутите, както се наблюдава през 2020 г. и 2021 г. Намаляващо съотношение представлява странящи от риска настроения.

„Също както криптовалутите, компаниите на растежа, които се очаква да осигурят парични потоци или някаква форма на фундаментална стойност по-нататък в бъдещето, се оказват по-силно повлияни от промени в лихвените проценти“, коментира Габриел Селби, анализатор на CF Benchmarks.

Селби добави, че тъй като съотношението NDX/SPX следи отблизо криптопазара, това предполага, че очакванията за лихвените проценти са водещи и разликите в цените между акциите и криптоактивите може да не са толкова големи, колкото се смяташе първоначално.

Корелацията между биткойна и съотношението NDX/SPX бе постоянно положително по време на мечия пазар през 2022 г. и между май 2020 г. и март 2021 г., когато криптовалутата стигна цена от 60 хил. долара.

И ако това не е достатъчно, двата актива се търгуват в синхрон от началото на януари. И докато биткойнът поскъпна с близо 70% тази година, то съотношението нараства с 11,26%.

Паузата при цената на биткойна на 28 хил. долара от 22 март е в съответствие с консолидацията при съотношението NDX/SPX.

Въпреки че краткосрочните перспективи на биткойн изглеждат свързани с колебанията в съотношението NDX/SPX, той може да се възползва от страховете за обезценяване на фиатните валути с течение на времето, според Ейксън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 07.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още