fallback

Цената на биткойна удари стена на 28 хил. долара

През последните три седмици на търговия биткойнът се търгува в рамките на 15% от ключова позиция – средната си цена през последните 30 дни

13:17 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на биткойна тази година привлече голямо внимание. И все пак монетата спря напредъка си на 28 хил. долара – ключов праг, около който плава през последните дни, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 2,4% през последното денонощие до 27 909 долара минути преди 11:30 ч. българско време. Монетата достигна стена на това равнище, движейки се малко над или малко под. През последните три седмици на търговия биткойнът се търгува в рамките на 15% от ключова позиция – средната си цена през последните 30 дни.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

„Движи се около това ниво в момента“, посочва Алекс Кофи, старши стратег по търговията на TD Ameritrade. „Просто се носи“, допълва той.

На фона на проблемите с американските кредитори през миналия месец биткойнът изпълни рали, което вдигна цената му от около 20 хил. долара до 28 хил. долара само в рамките на дни. В търсене на причини за покачването инвеститорите извадиха познати наративи – че монетата е убежище от инфлацията и може да предпази от проблеми при традиционните банкови институции. Също така последното повишаване, прибавено към положителната тенденция от началото на годината, помогна на биткойна да вземе короната на най-добре представящ се сред водещите активи през първото тримесечие.

Но фактът, че сега цената буксува, не е изненада за Ая Канторович, бивш мениджър на FalconX. Верните привърженици на биткойна тласнаха цената нагоре през март, но фундаментално няма големи промени в света на дигиталните активи.

„Не е задължително да виждате нови нетни потребители“, коментира Канторович. Хаосът във финансовия сектор вдъхнови биткойн биковете да купуват повече от монетите, но институционалните инвеститори търсят сигурност на друго място в продукти като борсово търгувани или взаимни фондове. Според Канторович непосредствената реакция обикновено ще е или от инвеститорите на дребно, или от вече ангажираните криптотрейдъри, или от институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 06.04.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още