fallback

Ликвидността на биткойна удари 10-месечно дъно въпреки повишаването на цените

Ликвидността на американските борси и най-вече при двойките с щатски долари бе най-силно ударена заради банковите страхове, коментира Конър Райдър от Kaiko

11:22 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът може и да впечатлява инвеститорите с двуцифреното си рали тази година, но ликвидността на криптопазара остава пресушена.

Една от метриките, които показват колко бързо най-голямата криптовалута по пазарна капитализация може да бъде купена или продадена, е спаднала до 10-месечно дъно, коментира Конър Райдър от аналитичната компания Kaiko, който обобщава офертите „купува“ и „продава“ в рамките на 2-процентен ценови диапазон. Намаляването на ликвидността се случва заради това, че фирмите, които купуват и продават криптовалути, губят достъп до системите за плащания в долари, пише Bloomberg.

„Ликвидността на американските борси и най-вече при двойките с щатски долари бе най-силно ударена заради банковите страхове“, посочва Райдър. „Изглежда сякаш голяма причина за последното ценово рали при биткойна се дължеше на липса на ликвидност; когато има по-малка дълбочина, има по-малко подкрепа не само при поевтиняване, но и при поскъпване“, допълва той.

The liquidity situation in crypto is worsening after the banking fears this month ?

I dived into several liquidity metrics to give an update on all things crypto liquidity?

First, $BTC liquidity has dropped to 10 month lows as market makers lose access to USD payment rails? pic.twitter.com/RwcBEJ8y5Z

— Conor Ryder (@ConorRyder) March 23, 2023

Минути преди 10:30 ч. българско време цената на биткойна остава малко под 28 хил. долара. Стойността на монетата нараства с 1,2% за денонощието до 27 862 долара. Етерът, на свой ред, остава почти без изменение за денонощието на равнище от 1756 долара.

Отливът на ликвидност е налице на фона на случилото се със Silvergate Capital Corp. и Signature Bank, които имаха дълбоки връзки с криптоиндустрията. След краха на двете банки наблюдателите са нащрек дали няма да бъдат последвани от други сътресения на пазара. Много компании за дигитални активи имаха пари в тези банки, а борсите разчитаха на услугите им за плащания в реално време, както и за други неща.

Всичко това се случва на фона на шеметното покачване на цените на криптовалутите. Биткойнът поскъпна с около 70% тази година наред с други монети. Според анализатори кризата във финансовия сектор е тласнала инвеститорите към дигиталните валути, които според техните привърженици са изолирани от случващото се с американските и европейските банки.

Това е стар наратив по отношение на биткойна, който се завърна през последните седмици, въпреки че не всички са убедени, че точно това е причината криптовалутите да поскъпват.

„Биткойнът поскъпна на фона на банковите кризи и страховете от зараза“, посочват анализатори на К33 в бележка. Въпреки това те допълват, че не е ясно дали монетата изпълнява ролята на актив убежище или „просто реагира на очакванията за възможни по-ниски лихвени проценти“.

Въпреки това те посочват, че биткойнът продължава да се движи като актив с по-висока волатилност – индексът Nasdaq 100 например също бележи ръстове през последните седмици. „От друга страна, биткойнът се представя значително по-добре от Nasdaq, набира пазарен дял в сравнение с дори по-високорискови криптоактиви и поскъпна заедно със златото, възприемано като класически актив убежище“, посочват анализаторите на К33.

Търгуваните обеми криптовалути се сринаха след фалита на криптоборсата FTX, докато инвеститорите, изплашени от падението на една от водещите преди това компании в сектора, се отдръпнаха от пазара. Обемите на търговия се възстановиха с покачването на цените през тази година, въпреки че все още не са дори близо до предходните си рекордни равнища.

Но криптопазарът може да се окаже изложен на риск от по-голяма волатилност, тъй като собствеността на монети има тенденцията да е свръхконцентрирана в относително малък брой инвеститори, коментира Аойфин Девит, директор по информационните технологии на фирмата Moneta.

„Собствеността е по-концентрирана там, така че когато нямате тази широка собственост, може да получите по-голяма волатилност“, казва тя. „Същото може да се случва и с акциите. Някои от големите системни трейдъри предизвикват завишената волатилност“, посочва още Девит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 27.03.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още