fallback

Прехвърляне на биткойни за 1 млрд. долара от щатските власти подплаши инвеститорите

Властите са прехвърлили монетите, конфискувани от виртуалната платформа за незаконна търговия Silk Road, в три трансакции, показват данни

12:23 | 09.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американските власти са прехвърлили биткойни на стойност 1 млрд. долара, конфискувани след хакерска атака, към нови портфейли, включително такъв на борсата Coinbase. Това допълнително разпали страховете на пазара, че интензивната разпродажба от последните дни може да продължи с пълна сила.

Властите са прехвърлили монетите, конфискувани от виртуалната платформа за незаконна търговия Silk Road, в три трансакции, показват данни на фирмата за блокчейн сигурност PeckShield, цитирани от CoinDesk. Близо 10 хил. биткойна са били изпратени към контролирани от Coinbase портфейли, а приблизително 41 хил. други токена – към контролирани от правителството портфейли.

PeckShield публикува откритията си в сряда и това не остана незабелязано от инвеститорите. В часовете след публикуването на доклада инвеститорите показаха страховете си, че монетите може да бъдат продадени на отворения пазар, което може да намали още цената на биткойна, стигнала триседмично дъно в сряда.

#PeckShieldAlert 49k $BTC (worth $1 Billion) from wallets related to US Government law enforcement seizures have been transferred to #Coinbase (~9.8k $BTC, worth $217M), bc1qf2…fsv (30k $BTC) & bc1qe7…rdg (9k $BTC) #SilkRoad pic.twitter.com/4MzlvDzkut

— PeckShieldAlert (@PeckShieldAlert) March 8, 2023

Притесненията изпратиха стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация под прага от 22 хил. долара. Към 11:30 ч. българско време цената достига 21 648 долара, което е спад за денонощието от 1,5%.

Евентуална продажба на отворения пазар би била промяна спрямо предишните практики на властите за управление на конфискувани дигитални активи. Правителството обикновено ги продава на аукциони. През 2014 и 2015 г. властите пуснаха на аукцион конфискувани биткойни от собственика на Silk Road.

И макар притесненията за евентуалната продажба на отворения пазар да са пресилени, то страховете, че цените на биткойна може да бъдат засегнати не са изцяло неоправдани, коментира Конър Райдър, изследовател във фирмата за криптоанализи Kaiko.

„Преместването на биткойните от Silk Road към Coinbase почти със сигурност е извършено с намерението за продажба (на възстановените токени), така че човек може да се чуди дали на биткойна му предстоят някакви трудности в краткосрочен план“, коментира още Райдър.

Това дали пазарът ще успее да се справи с този натиск ще зависи най-вероятно от състава на самия пазар, посочва Марк Конър, ръководител на звеното за проучвания на мениджъра на дигитални активи 3iq. С други думи, кои са притежателите на токените и колко държат до голяма степен ще повлияе на това до каква степен пазарът ще реагира на едно събитие с потенциал да раздвижи пазара.

Настоящата композиция на биткойн пазара може да помогне на монетата да устои на натиска за продажба по-добре, отколкото миналата пролет, когато се срина мрежата на тера, посочва Конър. Това е така, защото пазарът има по-малко ливъридж този път, отколкото миналата година. Също така защото днес пазарът е съставен от повече инвеститори с портфейли, съдържащи токени за над 1000 долара, отколкото миналата година, когато беше пълно с любопитни инвеститори, които притежаваха далеч по-малки количества биткойн.

Цената на биткойна обаче все пак би могла да се повлияе в обявяването на плановете за монетите от правителството. Засега много неща от намеренията на властите остават неясни – дали ще има аукцион и дали в даден момент токените ще бъдат събрани отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 09.03.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още