fallback

Лидерството на долара на криптопазара намалява

В същото време търговията с криптовалутата в евро, тетер или USDC набира инерция от ноември насам, показват данни на Kaiko

09:15 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Става все по-трудно за криптокомпаниите да получат достъп до долари за купуването на дигитални активи, докато доставчиците на такъв тип платежни услуги в САЩ намаляват.

И макар доларите и стейбълкойните, чиято стойност е свързана с американската валута, остават основа на криптопазара, то лидерството им намалява след краха на криптоборсата FTX. Това става ясно от доклад на аналитичната фирма Kaiko, цитиран от Bloomberg. Измерен чрез търгуваните обеми биткойн, пазарният дял на деноминирани в долари биткойни продължава да намалява, докато търговията с криптовалутата в евро, тетер или USDC набира инерция от ноември насам, показват данните.

Намаляването при долара след кризата с FTX може да бъде свързана със свиване на „институционалната търговска активност“, казва Клара Медали, директор по проучванията на Kaiko. При институционалната търговия обикновено предпочитанията са да се извършва в долари, отколкото в стейбълкойни като тетер например, допълва тя.

И макар дълго време криптоиндустрията да се съпротивляваше на банките, традиционните кредитори играят ключова роля като посредник при търговия между криптоплатформи и твърда валута.

Но с проблемите около Silvergate Capital Corp., която в понеделник съобщи, че спира работата на платежната мрежа Silvergate Exchange Network, чрез която се извършваха операциите с криптовалути, стейбълкойните най-вероятно ще станат дори още по-популярни в краткосрочен план сред трейдърите, става ясно от доклада.

Те обаче може да не се окажат дългосрочно решение, тъй като мнозина от емитентите на стейбълкойни все пак се нуждаят от достъп до приятелски настроени към сектора банки като Silvergate, отбелязват от Kaiko. „Така че сега рискът е още по-концентриран“, се казва още в текста.

Броят на нови търгувани двойки с фиатни пари е намалял с увеличаването на стейбълкойните, посочват от Kaiko.

През 2022 г. броят на нови деноминирани в долари търгувани двойки във всички криптоборси е намалял до 326 от 400 година по-рано, показват данните на компанията. За деноминираните в евро броят се е увеличил до 165 от 96.

„Все по-неприятелската американска регулаторна и банкова среда“ може да е възможност за европейските пазари, се казва още в доклада.

Във вторник цената на биткойна остава относително без промяна с лек ръст от близо 0,1% за денонощието до 22 398 долара към 12:45 ч. българско време, след като в понеделник криптовалутата изтри до 11% от стойността си заради проблемите около Silvergate, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 12.03.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още