fallback

Затихващото рали на биткойна може да предвещава ново поевтиняване

Февруарското повишение в цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се изтъни до 2% спрямо януарския 39-процентен скок

13:42 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Затихващото двумесечно рали на биткойна съдържа в себе си и предупреждение за инвеститорите, ако историята може да е ориентир.

Февруарското повишение в цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се изтъни до 2% спрямо януарския 39-процентен скок, показват данни, събрани от Bloomberg.

Налице са пет подобни случая от пандемичното дъно през 2020 г., когато биткойнът поскъпва два поредни месеца, но с по-малко през втория. В четири от тях цената е на червено през третия, отчитайки средно загуба от 5,8%. Единственото изключение е период до февруари 2021 г., когато монетата бе в разгара на мощното си рали.

Предишните епизоди на двумесечно поскъпване, при които вторият месец то е по-малко от първия. Графика: Bloomberg

Инерцията на цената на биткойна отслабва на фона на притесненията за по-високите за по-дълго лихвени проценти на Федералния резерв, които се опитват да ограничат инфлацията. Регулаторните мерки в САЩ след краха на криптоборсата FTX също притискат сектора. Пореден удар бе новината, че Комисията по ценните книжа и борсите разследва криптобизнеса на Robinhood Markets.

„Не е изненадващо, че пазарът отчете известна корекция“ миналата седмица, посочва Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“, която посочва като причини и засилването на щатския долар на фона на очаквания за по-високи разходи по вземания.

Минути след 13:30 ч. българско време цената на биткойна намалява с 0,2% за денонощието до 23 375 долара. Етерът също поевтинява с 0,8% до 1624 долара.

И макар че е възможно биткойнът да се стабилизира на равнището около 50-дневната си пълзяща средна около 22,6 хил. долара, други тенденции сочат към „мечи краткосрочни пристрастия“, отбелязва Кати Стоктън, основателка на изследователската фирма Fairlead Strategies LLC.

Соланата – токенът на едноименния блокчейн, имаше проблеми тази седмица, поевтинявайки с почти 3%. Мрежата бе засегната от продължило с часове забавяне на дейността през почивните дни – поредно в серия проблеми от 2020 г. насам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 28.02.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още