fallback

В безопасност ли са криптовалутите?

Все повече инвеститори се готвят за ръстове на цените, като обемите клонят към бичи кол опции

12:02 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Дали най-лошото за биткойна и етера премина? Така изглежда, ако търговията с криптоопции е показател.

Обемите биткойн опции, търгувани на платформата Deribit, една от водещите за криптофокусирани деривативни продукти, са нараснали с 82% през януари спрямо декември, посочва маркет мейкърът OrBit Markets, цитиран от Ройтерс. При етера ръстът е от 38%.

Все повече инвеститори се готвят за ръстове на цените, като обемите клонят към бичи кол опции – когато се плаща премия за опция за закупуване на биткойн или етер на бъдеща дата и при договорена цена – вместо, обратно, мечи пут опции за продажба.

„Вече виждате няколко хора да търгуват колове за 50 хил. долара например, това е като цяло интересът, който виждаме – увеличен апетит към възходяща посока“ на цените, коментира анализаторът Чинеду Уме-Езеоке от Laevitas

Общият обем биткойн и етер опции, търгувани на Deribit през януари 2023 г. е значително по-голям от предходния месец. Графика: Deribit/Ройтерс

Но увеличението на обемите също така сигнализира, че инвеститорите имат някои съмнения за посоката на криптопазарите, предпочитайки по-малко рисковите, с по-ниска доходност опции за покупка на биткойн или етер.

Ръстовете на пазарите за опции, след месеци на сподавена търговия и ограничени обеми, съвпадат и с поскъпването на цената на биткойна от 40% през януари – най-добрият му месец от октомври 2021 г. насам – и с 32% за етера.

„Ралито на биткойна бе експлозивно, почти като пускането на плажна топка, която е била насила държана под вода“, коментира Джо Жиолковски, главен изпълнителен директор на застрахователя на дигитални активи Relm.

Страхове от нови поевтинявания

Общият открит интерес към биткойн фючърси – който измерва броя договори, които предстои да бъдат уредени, бе 293 хил. на 27 януари. Това е най-високото равнище от ноември насам, когато съотношението пут/кол бе 0,42 пункта, най-ниското от година, показват данните на Laevitas.

„Това е движено от подновеното търсене на инвеститори за кол опции, тъй като те очакват спот инерцията да продължи да расте“, казва Пулкит Гойал, вицепрезидент на звеното за търговия на OrBit Markets.

Тенденцията при фючърсите обаче не е задължително да е бича за биткойна и етера, тъй като инвеститорите използват тези деривати като хедж срещу понижения на цените при другите им инвестиции.

„Хората се интересуват от потенциала за поскъпване на биткойна и етера, но също така се притесняват за потенциалните корекции след огромно повишение на цените“, казва Си Кей Джън, основател на хедж фонда ZX Squared. „И от двете страни на уравнението хората се опитват да получат защита“, допълва той.

Рискове и рецесия

Макросредата на възможна рецесия в САЩ или на ново затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв е само един от няколкото фактора, които могат да се отразят на последното рали.

След като миналата седмица данните за работните места в САЩ се оказаха по-добри от очакваното, пазарите се обзалагат, че Фед може да увеличи лихвите повече от очакваното, което на свой ред да ограничи търсенето на по-рискови активи като криптовалутите.

„Може би все още не сме се спасили“, казва Уме-Езеоке от Laevitas. „В краткосрочен план много хора очакват някакъв вид корекция“, допълва той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 10.02.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още