fallback

Дори и „монетите на Сам“ се възползваха от горещото крипторали

Цените на FTT, Solana, Serum, Maps и Oxygen поскъпнаха въпреки съмненията за тяхната жизнеспособност след ареста на Банкман-Фрийд и обвиненията срещу него

07:35 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито в криптосектора набра толкова много спекулативна инерция, че дори и токени, свързани с дискредитирания криптоцар Сам Банкман-Фрийд, получиха тласък – някои дори удвоиха цената си.

Цените на FTT, Solana, Serum, Maps и Oxygen поскъпнаха въпреки съмненията за тяхната жизнеспособност след ареста на Банкман-Фрийд и обвиненията срещу него. FTT, токенът на неговата фалирала вече борса FTX, поскъпва със 160% през януари, след като изгуби почти цялата си стойност през 2022 г., показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg.

Т. нар. „монети на Сам“ получиха тласък в рамките на по-широко възстановяване на криптопазара, оценено на 250 млрд. долара, спрямо миналогодишните разпродажби. Ръстовете се простират от биткойна до монети, свързани с изкуствен интелект, виртуални имоти или игри.

Търсенето символизира възстановяването на по-рисковата търговия на световните пазари, разчитайки на надеждата, че времената на резки увеличения на лихвените проценти са към края си. Големият въпрос обаче е дали силното начало на годината е знак за още ръстове или е просто фалшива зора на хоризонта.

По-рисковите малки монети отбелязват значителни ръстове през януари. Графика: Bloomberg LP

„Криптовалутите никога няма да се освободят от спекулациите“, коментира Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра Crypto Is Macro Now. Според нея волатилността е усилена от изтъняващата ликвидност, тъй като много инвеститори напуснаха сектора на дигиталните активи през 2022 г.

Монетата FTT, която някога струваше 80 долара, достигна цена от под долар в края на миналата година, а сега се разменя срещу 2,1 долара. Противоречивият токен получи подкрепа миналата седмица на фона на спекулациите, че възстановяването на дейността на FTX е сред разглежданите възможности от новото ръководство на компанията.

Solana пък е блокчейн екосистема, която получи високопрофилна подкрепа от Банкман-Фрийд и някога бе приемана за конкурент на етериума. Въпросите около солана остават, въпреки че нейната едноименна монета стигна цена от над 24 долара от 10 долара в края на декември.

Serum, монета, която бе свързана с децентрализирана криптоборса, подкрепена от фалиралата група фирми на Банкман-Фрийд, утрои стойността си до 43 цента само за три седмици. Пикът ѝ бе при цена от 12 долара през 2021 г.

Монетата Maps е свързана с навигационна услуга, а Oxygen - с децентрализиран финансов протокол. Те поскъпват с над 50% през януари, но все още цената им е едва малка част от пика от 2021 г. Банкман-Фрийд подкрепяше и двата проекта.

Без стойност

„Тези токени вероятно нямат никаква фундаментална стойност“, коментира Джейкъб Джоузеф, анализатор на CryptoCompare.

От аналитичната компания Messari посочват, че поскъпването може да се дължи на това, че движението нагоре на целия пазар е накарало някои пазарни участници да се откажат от мечите си залози.

Отвъд „монетите на Сам“, шумотевицата около чатбота ChatGPT също стигна и криптосектора. Fetch.ai – монетата на проект, който се опитва да обедини дигитални счетоводни книги и изкуствен интелект, поскъпна до около 28 цента този месец от по-малко от 10 цента.

Метавселената

Метавселената също излиза на сцената: монетата на виртуалния свят Decentraland поскъпна със 140% през януари. В гейминг сектора пък токена на Axie Infinity поскъпна повече от два пъти въпреки срива в популярността на самата игра миналата година.

На хоризонта обаче остават редица рискове. Една от заплахите е възможността инфлацията да се окаже по-упорита и да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, отколкото в момента се очаква, което ще ограничи апетита за риск. Друга опасност са и продължаващите последици от кризата с FTX и най-вече фалитът на криптокредитора Genesis Global Holdco LLC.

Пазарите на дигитални активи изглежда натиснаха паузата, за да разберат какво следва. Измерител на 100-те най-големи монети по пазарна капитализация остана без значителна промяна в понеделник, докато биткойнът поскъпва с 0,5% до 22 909 долара за последното денонощие, след като по-рано през деня бе на червено, показват данни на CoinDesk.

Поскъпването на биткойна с 37% през януари досега е най-доброто представяне за първия месец от годината от 2013 г. насам, което помогна на целия пазар да мине 1 трлн. долара, по данни на CoinGecko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 24.01.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още