fallback

Кога инвеститорите ще върнат доверието си към криптоборсите?

Доминото от криптофалити е към края си, каза коментира Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

20:20 | 13.12.22 г.

Крахът на криптоборсата FTX вече доведе до отлив от останалите криптоборси и предизвика удар по репутацията на централизирани институции като Binance, Kraken и Coinbase, които изглеждат стабилни въпреки шоковете. Отливът обаче няма да е дългосрочен. Това коментира Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Не мисля, че отливът ще бъде твърде дългосрочен - когато се върне апетитът за риск и глобалните пазари ударят своето дъно, което е вероятно да стане идните месеци, доверието и желанието на инвеститорите да инвестират в криптовалути ще се възвърне. Ключови борси са фалирали и преди, имало е всякаква турбулентност и тези цикли се повтарят - сега преживяваме четвъртия подобен цикъл на дълбок спад", каза гостът.

Макар сривът в цените да изглежда привлекателен в момента, инвеститорите трябва да са внимателни, предупреди специалистът.

Доминото от евентуални бъдещи фалити на други борси е "много голямо", каза Белев и напомни първопричината за сегашните трусове - крахът на Terra Luna през пролетта на 2022 г. "В момента сме в края на това домино - "слабите ръце" на криптопазара са излезли, а тези които продават са принудени да го правят", посочи събеседникът.

Той допусна, че вероятен ефект от срива е криптопазарът да излезе по-силен, като потребителите станат по-информирани да познават опасностите. Останалите криптоборси в момента използват методология за доказване на резервите, така че да покажат, че имат достатъчен баланс да покрият криптовалутите на клиентите.

"Потребителите трябва да се научат как сами да съхраняват криптовалутите си. Повечето хора дори и да знаят, си казват "по-лесно ми е да ги държа на борса" - в дългосрочен план това е лоша хигиена, защото не знаем в коя борса може да има фалит", каза експертът. По думите му по-старите борси вече са преживели поне по един цикъл на ръст и срив на крипто, докато FTX е съществувала само в период на постоянен ръст, което им дава усещане за по-голяма стабилност.

„До средата на 2023 г. може да има ново дъно на криптовалутите, когато излязат по-лоши печалби на големите корпорации и се материализират опасенията от рецесия. Този натиск надолу няма да е твърде силен, а достигането на връх на лихвите ще доведе до нов ръст на рисковите активи и на криптовалутите“, смята Белев.

* Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 13.12.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още