fallback

Цената на биткойна се гмурна към прага от 16 хил. долара

Кризата от последните дни се задълбочи, след като стана ясно, че в крайна сметка Binance се отказва от плановете си за придобиване на FTX

11:27 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Лошите новини изглежда не могат да дадат почивка на криптосектора през последните дни. Цената на биткойна достигна до поне 23-месечно дъно от под 17 хил. долара, след като стана ясно, че Binance няма да спасява проблемната криптоборса FTX.

Около 10:15 ч. българско време цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се свива с 8,5% за денонощието до 16 605 долара. Тази цена не е била достигана поне от края на 2020 г., отбелязва CoinDesk. Въпреки това тя е известно подобрение, след като по-рано в сряда цената изглеждаше, че се е запътила към 15-те хиляди долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Кризата в криптосектора от последните дни се задълбочи, след като стана ясно, че в крайна сметка криптоборсата Binance се отказва от плановете си за придобиване на FTX, с което изправи криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд на ръба на фалита.

Обратът се случва един ден след като главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао съобщи, че най-голямата компания за криптовалути в света е постигнала необвързващо споразумение за закупуването на неамериканския бизнес на FTX за необявена сума, спасявайки компанията от ликвидна криза. По-рано тази година FTX беше оценена на 32 млрд. долара от частни инвеститори.

Етерът следва същия ценови модел като по-големия си събрат, поевтинявайки със 7,3% за денонощието до 1178 долара, като по-рано цената потъна до под 1100 долара. Монетата се търгуваше за около 1500 долара през последните две седмици.

Поевтиняването се простира и сред останалите водещи криптовалути. Рипълът е надолу с 5,8%, Binance Coin - с 11,1%, а карданото - със 7%.

Инвеститорите са притеснени, че може да се повторят събитията в сектора от началото на лятото, когато други криптогиганти като Terraform Labs, Three Arrows Capital и Celsius Network се оказаха в криза.

От своя страна, монетата на FTX – FTT, продължава да се движи надолу стремглаво, като в четвъртък поевтинява с 42% за денонощие и вече е едва 2,66 долара.

„Сам Банкман-Фрийд трябваше да е неуязвим“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda. По думите му той е бил „белият рицар“ на криптоиндустрията и сривът на неговата криптоборса означава, че „никой не е в безопасност“. „Периодът на стабилизиране приключи за криптосектора и сега чакаме да видим дали ще се появи нов риск от заразяване“, допълни той.

„Криптовалутите са под засилен натиск, като рискът от заразяване остава завишен от ликвидната криза на FTX. Никой не иска да се докосва до нищо, което има връзки с FTX, и това са притеснителни новини“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 10.11.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още