fallback

Binance се разделя с FTT токените на милиардера Банкман-Фрийд срещу 529 млн. долара

По думите на Чанпън Джао продажбата е факт „в светлината на скорошни разкрития“, без да става ясно какви са те

10:48 | 07.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Чанпън Джао, главният изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света Binancе, съобщи, че ще разпродаде останалите си токени FTT, цитиран от Bloomberg.

FTT е монетата на криптокомпанията FTX на милиардера Сам Банкман-Фрийд – конкурентна криптоборса, в която Binance преди имаше миноритарен дял. Binance обаче излезе от инвестицията миналата година, в замяна на което получи 2,1 млрд. долара в BUSD (стейбълкойните на Binance) и FTT монети. Сега компанията е решила да се раздели с оставащите токени на FTX, съобщи Джао в Twitter, отбелязвайки, че това става „в светлината на скорошни разкрития“.

Той обаче не уточнява за кои събития става въпрос.

As part of Binance’s exit from FTX equity last year, Binance received roughly $2.1 billion USD equivalent in cash (BUSD and FTT). Due to recent revelations that have came to light, we have decided to liquidate any remaining FTT on our books. 1/4

— CZ ? Binance (@cz_binance) November 6, 2022

Binance притежава около 23 млн. FTX токена, които са на стойност около 529 млн. долара при сегашни цени, съобщава запознат, близък до борсата, който е пожелал анонимност.

„Заради пазарни условия и ограничена ликвидност очакваме това да отнеме няколко месеца да приключи“, коментира още Джао в Twitter. Цената на монетата намалява с над 4% за последното денонощие минути преди 10 ч. българско време до малко над 22 долара, показват данни на CoinMarketCap.

Говорител на Binance е отказал коментар. Банкман-Фрийд също не е върнал веднага отговор за запитване за коментар. Въпреки това той написа в Twitter, че уважава какво са направили хората, изградили индустрията, „включително CZ“, както е популярен Чанпън Джао (от инициалите на името му, изписано на английски).

CoinDesk съобщи по-рано този месец, че голяма част от баланса на Alameda Research – друга криптокомпания на Банкман-Фрийд – се състои именно от FTT монети.

В неделя главният изпълнителен директор на Alameda Каролин Едисън заяви, че „този специфичен баланс е за подмножество от нашите корпоративни структури, имаме активи за над 10 млрд. долара, които не са отразени тук“.

„Ако търсите да намалите пазарния ефект от важите продажби на FTT, Alameda с удоволствие ще ги изкупи всичките от вас днес за 22 долара“, написа още тя в социалната мрежа. Не е била открита от Bloomberg за допълнителен коментар.

Драмата около Alameda и Binance се отразява и на по-широкия пазар в понеделник. Водещите криптовалути започнаха новата седмица на червено. Биткойнът поевтинява с 2,6% за денонощие минути след 10 ч. до 20 652 долара. Етерът пък изтрива 3,9% от цената си, а рипълът почти 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 09.11.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още