fallback

Цената на биткойна отново потъна под 20 хил. долара след срещата в Джаксън Хол

Разпродажбите продължават и на по-широкия криптопазар

10:49 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът продължава понижението на цената си под 20 хил. долара в понеделник на фона на разпродажби на по-широкия пазар.

Минути след 10:30 ч. монетата изтрива близо 0,9% от цената си за последното денонощие, достигайки цена от 19 865 долара, по данни на CoinDesk. Така тя върви към пети пореден ден на спадове. Пазарът следва тенденцията при американските акции от петък, когато изказването на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл за продължаващо затягане на паричната политика помрачи настроенията на пазара, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Криптовалута номер 2 по капигализация - етер, също е на червено за денонощието със спад от 2,8% до 1454 долара. Монетата продължава да се отдалечава от прага от 2000 долара с наближаването на дългоочакваното подобрение на блокчейн системата ѝ – т. нар. сливане.

„Поевтиняването на етера преди очакваното сливане също е сигнал за мечо настроение, което изглежда се задържа при всички т.нар. рискови активи“, коментираха в бележка в петък анализатори на Bitfinex. „Волатилността, която стана толкова характерна за пространството на дигиталните токени, не показва признаци на отслабване“, допълват те.

Индексът на водещите дигитални активи MVIS CryptoCompare Digital Assets също е на червено със спад от 1,7%.

„Парите напускат рисковите активи. Криптосекторът последва рязкото коригиране при американския фондов пазар“ след изказването на Пауъл, посочва Цъцъ Лу, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Venn Link Partners. „Пазарите не харесаха това, което имаше да каже“, допълва той.

Преди събота цената на биткойна не беше падала под 20 хил. долара от 14 юли насам, като дори достигна 25 хил. долара по-рано през август.

Последната порция несигурност е налице на фона на притесненията за бъдещия път и размер на повишаването на лихвите от Фед, както и ефекта, който те могат да имат върху по-рисковите активи.

Редица стратези посочват 20 хил. долара като ключов праг за биткойна, въпреки че нива на подкрепа може да има и още по-надолу.

Според Кати Стоктън от Fairlead Strategies дългосрочно подкрепа ще има в диапазона 18,3-19,5 хил. долара. Стратегът на Fundstrat Марк Нютън пък отбеляза някои ключови места в диапазона на 19-те хиляди.

„Ако биткойнът не се задържи на 20 хил. долара, то тогава на сцената идва 18,9 хил. долара преди юнското дневно дъно от 17,6 хил. долара“, казва Антони Тренчев, съосновател и управляващ партньор на Nexo.

Последните два петъка се оказаха трудни за криптопазара, като само през последния са ликвидирани дълги позиции в размер на 288 млн. долара, показват данни на Coinglass. На 19 август са ликвидирани дълги позиции за 562 млн. долара, най-голямата сума от 13 юни насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още