fallback

Биткойнът е заключен в тесен диапазон на търговия в очакване на срещата в Джаксън Хол

Цената се задържа около нивото от 21,5 хил. долара през последните дни

12:21 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Обичайно волатилната цена на биткойна се намира в тесен диапазон на търговия преди срещата на Федералния резерв в Джаксън Хол тази седмица, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата поевтинява с 0,3% за денонощие до 21 418 долара минути след 11:30 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Цената се задържа около нивото от 21,5 хил. долара през последните дни, а от средата на август, когато започна последната разпродажба, е преобладаващо под 22 хил. долара.

Смесено е представянето при другите водещи криптовалути. Етерът поскъпва с 1,8% до 1642 долара, рипълът прибавя 1,2%, а карданото и соланата съответно бележат ръст от 0,5% в цената и спад от 0,6%.

На фона на това американските акции се опитват да се възстановят след разпродажбите в понеделник, когато отбелязаха най-лошата си сесия от средата на юни. Трейдърите очакват по-ястребов тон по време на симпозиума в Джаксън Хол след последните коментари от представители на Фед, които убедиха мнозина, че централната банка ще продължи с агресивното затягане на паричната политика дори и при забавяща се икономика.

„Докато август се насочва към слабо приключване, пазарното внимание се насочва към тазседмичния симпозиум в Джаксън Хол“, пише Ноел Ейксън от Genesis в бележка.

Криптовалутите се търгуват в унисон с американските акции приблизително от началото на годината, като и двата класа активи бяха засегнати силно от политиката на Фед за увеличаване на лихвените проценти. Коефициентът на 90-дневна корелация на биткойна и S&P 500, след като отслабна през юни, сега се намира на около 0,64 пункта отново. Това е едно от най-високите четения, откакто Bloomberg го следи от 2010 г.

Тази година мечият пазар наподобява движението от 2018 г. и годините преди това, посочва Ветле Лунде, анализатор на Arcane Research. Този път той продължава 285 дни, като цената на биткойна е надолу с близо 70% от ноемврийския си връх. Мечите пазари от 2018 и 2014 г. продължиха 12-13 месеца, а максималните понижения бяха от 85%.

Биткойнът се движи близо до нива, които биха гарантирали, че нито един инвеститор, който купува и държи криптовалута дори в трудни времена, не е спечелил пари от каквито и да било покупки за почти две години, казва Питър Чир, ръководител на звеното за макростратегии в Academy Securities. „Това е дълго време да чакате, за да спечелите пари (или да търпите големи загуби). FOMO (Fear of missing out – страх да не изпуснеш нещо, бел. ред.) е голяма част от криптотърговията и ние сме на прага на спад до нива, при които мнозина могат да решат да вземат парите си и да избягат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още