fallback

Криптовалутите си поемат глътка въздух след петъчните разпродажби

Биткойнът поскъпва с над процент за последното денонощие до 21 354 долара

10:29 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Криптовалутите си поеха глътка въздух през уикенда след разпродажбите от петък, докато инвеститорите продължават да осмислят последните данни за инфлацията и продължаващата макроикономическа несигурност.

Биткойнът поскъпва с над процент за последното денонощие до 21 354 долара минути след 10 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Етерът от своя страна също поскъпва с близо 1% до 1587 долара, рипълът остава почти без промяна, карданото поскъпва с 0,6%, а соланата с 2,3%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри над 9% в един момент в петък, след като бяха публикувани неочаквано разочароващите данни за инфлацията в Германия и се подновиха притесненията за темпа на лихвени увеличения в САЩ. Спадът на жилищния пазар отвъд Океана също бе причина за притеснението на инвеститорите.

„Неуспехът на биткойна да пробие 25 хил. долара ограничи ралито и изглежда, че макроикономическите притеснения продължават да се отразяват на пазарите“, коментира Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на мениджъра BitBull Capital, за CoinDesk.

Дипаскале добавя оптимистично, че „здравословната консолидация“ с идването на септември ще е положителен сигнал за биковете особено ако не достигне ново дъно под 18 хил. долара.

Пазарът очаква коментарите на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, който се очаква да говори в петък на симпозиума в Джаксън Хоул, на който може да даде насоки за септемврийската среща на ръководството на банката. Управителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард вече заяви, че клони към подкрепа на трето поредно увеличение на основната лихва от 75 базисни пункта, а не за по-бавен темп от 50 пункта.

Инвеститорите остават ентусиазирани, макар и по-малко, и за насроченото за следващия месец сливане на блокчейна етериум, което ще промени коренно начина на работа на системата. Очакванията са блокчейнът да намали енергоемкостта си с над 99%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още