fallback

Биткойнът поевтинява, след като треската по конференцията в Маями отслабна

Към 10:15 ч. българско време цената на биткойна изтрива 1,1% до 42 197,57 долара

10:30 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна за кратко падна под 42 хил. долара – за първи път от 23 март насам – задържайки се упорито в диапазона, в който се намира през по-голямата част от годината, на фона на притесненията за растящите лихви.

Криптовалутата поевтиня до 41 918 долара по време на търговията в Азия, записвайки понижения в седем от последните осем дни, съобщава Bloomberg. След като достигна пик от над 48 хил. долара в края на март, цената на биткойна – и на други криптовалути – е занижена заради притеснения за затягане на паричната политика. Дори и шумотевицата около провелата се миналата седмица в Маями конференция Bitcoin 2022 не бе достатъчна, за да обърне тенденцията.

Към 10:15 ч. българско време цената на биткойна се възстановява леко, но пак изтрива 1,1% до 42 197,57 долара. Понижения има и при останалите токени – рипълът поевтинява с 2,9%, етерът с 2,3%, а доуджкойна и шиба ину с по 1,6%.

Американската инфлация по всяка вероятност се е ускорила до 8,4% през март, което е най-бързият ѝ темп от началото на 1982 г., показват проучвания преди официалните данни, очаквани във вторник. Федералният резерв на САЩ може да се наложи да увеличи лихвените проценти до над 4%, отбеляза по-рано миналата седмица главният икономист на Goldman Sachs Group Inc. Ян Хатциус.

Очакванията за затягане на паричната политика намалиха търсенето на по-рискови активи като криптовалутите и технологичните акции, които се движат във все по-голям синхрон.

„Сега, когато вълнението от Bitcoin 2022 премина, (вероятно) лошият доклад за американските потребителски цени във вторник ни подсеща, че Фед е хванат между чука и наковалнята, когато става въпрос за справяне с високата инфлация, без да потъне икономиката“, коментира Антони Тренчев, управляващ партньор в криптокомпанията Nexo.

Цената на биткойна спадна отново до около 50-дневната му средна стойност. Графика: Bloomberg

Цената на биткойна се намира в диапазон от 35 до 45 хил. долара през по-голямата част от годината. Тя проби над 48 хил. долара за кратко миналия месец, като успя да изтрие загубите за годината, но срещна съпротива около 200-дневната пълзяща средна.

Според главния пазарен стратег на Miller Tabak + Co. Мат Мейли разпродажбите не са притеснителни. Според него пониженията от края на март са по-скоро технически. След своето 35-процентно бързо поскъпване от януари до края на март биткойнът отиде на територията на свръхпокупка, посочва Мейли и допълва, че докато цената се задържа над 40 хил. долара, положителната тенденция към повишаване ще остане незасегната.

И все пак тенденцията биткойнът да се движи в унисон с американските технологични акции направи понижението не дотам изненадващо след тежката изминала седмица за Wall Street. Корелацията на криптовалутата с индекса Nasdaq 100 отново е на рекордно равнище.

Корелацията на биткойна с Nasdaq 100 достигна нов рекорд. Графика: Bloomberg

„Nasdaq 100 приключи под 50-дневната си пълзяща средна в петък, така че сега не би бил лош момент биткойнът да скъса корелацията си с технологичния индекс“, посочва Тренчев от Nexo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още