fallback

Цената на биткойна тества прага от 41 хил. долара

Криптовалутата поевтинява с над 7% на фона на продължаващо геополитическо напрежение

09:45 | 18.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна се смъкна под 41 хил. долара, поставяйки на изпитание 50-дневната пълзяща средна на криптовалутата на фона на продължаващите опасения за разрастването на конфликта в Украйна.

Цената на най-голямата монета по пазарна капитализация се свива със 7,1% за последните 24 часа до 40 748,8 долара.

Пониженията се разпростират и при другите криптовалути. Етерът поевтинява с 6,3%, рипълът - с 3,5%, солана - с 5,4%. Доуджкойнът и шиба ину изтриват по над 4%, съобщава CoinDesk.

Цената на биткойна през последните седем дни. Графика: CoinDesk

„Геополитическата ситуация в Европа и Украйна има съществен ефект“, казва Барбара Матюс, основател и главен изпълнителен директор на BCMStrategy Inc., цитирана от Bloomberg. „Но смятам, че е недооценено това до каква степен паричната политика продължава да създава несигурност и волатилност на пазара“, допълва тя.

В сряда Федералният резерв публикува протоколи от последното си заседание през януари, които потвърдиха намерението да действа бързо, за да се справи с ускоряващата се инфлация. Пазарите обаче изглежда очакваха позицията и имаха относително смесена реакция. Цената на биткойна, който в момента показва силна корелация с американските акции, дори отбеляза ръст, както и широкият борсов индекс S&P 500, след публикуването на протоколите.

По-рано този месец 30-дневната корелация на биткойна с индекса Nasdaq Composite достигна 0,73 пункта – почти същата като петгодишния връх от 0,74 пункта, достигнат през 2020 г. Стойността показва, че двата класа активи се движат в унисон, а инвеститорите гледат на биткойна като на рисков актив наред с технологичния измерител. В момента коефициентът е от около 0,62 пункта.

Според Матю Сигъл, ръководител на изследователското звено за дигитални активи на VanEck Associates, големи движения надолу при акциите или „хаотични пикове“ в цената на петрола или доходността по държавните облигации могат да доведат до прекомерни спадове за криптовалутитие.

„Участниците в биткойн мрежата се радваха на постоянно по-добро представяне спрямо акциите“, а при волатилността – макар и висока – тенденцията е за намаление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още