fallback

Реформите на Милей успяват да ограничат дълга на Аржентина и да ентусиазират пазарите

Спредът между аржентинските държавни облигации и американските им аналози по матуритет достига най-ниското си ниво от август 2019 г.

20:56 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите вече не залагат, че Аржентина неизбежно се е насочила към дефолт, тъй като президентът на страна Хавиер Милей печели пазарите на облигации с плановете си да преустрои втората по големина икономика в Южна Америка, пише Bloomberg

Инвеститорите в дълг сега предпочитат да държат аржентински облигации пред американски ценни книжа с подобен матуритет, показват данни от JPMorgan Chase & Co. Спредът тук достига най-ниските си нива от август 2019 г., когато бившият президент на Аржентина Маурисио Макри все още заемаше поста.

Инвеститорите в активи с фиксиран доход ентусиазирано подкрепят амбициозната програма за реформи на Милей през последните месеци. Цените на някои от държавните облигации на Аржентина скочиха до най-високите си нива, откакто бяха емитирани при преструктурирането през септември 2020 г., а пазарите подкрепят още повече вероятността страната да изплати своите облигации през януари.

Мениджърите на активи и инвестиционни фондове също са оптимисти, че Милей ще продължи в правилната посока, докато потушава трицифрената инфлация и прекъсването на серията на ендемични бюджетни дефицити, като същевременно запази популярността си сред избирателите.

Спредът между аржентинските съкровищни облигации и американските им аналози се стесни до 941 базисни пункта, откакто Милей пое управлението на страната през декември, разпалвайки вълна от продажби на дълг от най-големите компании в Аржентина. Все пак някои анализатори предупреждават, че страната трябва да извърви дълъг път, преди правителството да може да приеме идеята за връщане към пазарите.

Националните облигации предлагат на инвеститорите възвръщаемост от 73,5% за тази година, най-голямата за страна от развиващия се свят, изчислява Bloomberg.

През септември Милей обяви, че очаква инфлацията да се охлади през следващата година, докато икономиката се възстановява по-добре от очакваното от рецесията, която се изостри от историческата му кампания за строги икономии. Според администрацията на Милей годишната инфлация, която в момента надхвърля 236%, ще се забави до 104,4% до края на тази година и до 18,3% през декември 2025 г., както е посочено в първото му предложение за бюджет.

Президентът очаква аржентинската икономика да нарасне с 5% през следващата година, което е над прогнозата на анализаторите, анкетирани от централната банка, за 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още