fallback

Министърът на иновациите иска 100 млн. лв. в Бюджет 2025 за финансиране на индустриални зони

Тайванска високотехнологична компания има интерес да инвестира в производствена база в Пловдив

19:17 | 16.10.24 г.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов предлага в бюджета за 2025 г. да бъдат заложени 100 млн. лева за финансиране на национална програма за индустриални паркове и зони.

Това коментира министърът по време на посещение в „Тракия Икономическа зона“, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Подкрепата за индустриалните зони и паркове трябва да продължи, коментира министърът. По думите му процедурата за изграждане на индустриални паркове и зони по Плана за възстановяване на България е успешна. Със средства от нея се финансират 11 парка в 10 града. 

Министърът се е запознал по време на посещението си в „Тракия Икономическа зона“ с напредъка на инвестиционни проекти, които се изграждат с подкрепата на ресорното му ведомство чрез насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

В последните месеци в Пловдивска област са одобрени два договора по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на техническа инфраструктура на стойност 6 млн. лева. Инвестиционните проекти са във високотехнологичното производство на стойност близо 30 млн. лв. и ще разкрият над 100 нови работни места. 

В момента в Министерството разглеждат и три искания от инвеститори за региона на Пловдив - в Община Марица и Община Куклен, за финансова подкрепа за изграждане на инфраструктура на стойност 7,6 млн. лева.

Общо до този момент на общините Марица, Куклен и Асеновград от бюджета на ведомството за изграждането на общинска пътна инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите са предоставени близо 17 млн. лева. Средствата са вложени в развитието на индустриалните зони на трите общини.

Министерството е подкрепило инвестиционни проекти на 14 дружества на обща стойност близо половин милиард лева, които са разкрили над 2300 работни места в общините Марица, Куклен и Асеновград, добавят от ведомството.

Министърът е допълнил по време на обиколката в индустриалната зона, че тайвански технологичен гигант е заявил интерес да изгради производствена база там. Става въпрос за високотехнологично и стратегическо производство, като Карадимов не коментира коя е компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още