fallback

Японският премиер не планира повишаване на данъка върху продажбите

Вместо това Шигеру Ишиба се стреми да финансира програми за социална сигурност, без да променя сегашния данък от 10%

10:20 | 13.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Японският премиер Шигеру Ишиба заяви, че не обмисля повишаване на данъка върху продажбите по време на тригодишния си мандат като председател на управляващата партия на страната съобщава Bloomberg.

Вместо това той се стреми да финансира програми за социална сигурност, без да променя сегашния данък от 10%.

Ишиба, който беше избран за шеф на Либерално-демократическа партия (ЛДП) миналия месец и стана премиер на 1 октомври, се стреми да получи подкрепа преди парламентарните избори на 27 октомври.

„Не обмислям намаляване на данъка върху потреблението. За момента също не обмислям да го повишавам“, посочва Ишиба по време на дебат с други партийни ръководители по обществената телевизия NHK.

Той добави, че за момента не обмисля еднократното намаляване на данъците, което предшественикът му Фумио Кишида направи по-рано тази година, за да помогне на домакинствата да се справят с упоритата инфлация.

„Хората страдат от по-високите цени, но правителството също е засегнато от тях“, каза премиерът. „Ще трябва да разгледаме внимателно приходите от данъка върху потреблението, корпоративния данък и данъка върху общия доход. Не мисля за такова намаляване на данъците“, посочва Ишиба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още