fallback

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Франция

Рейтинговата компания казва, че може да предприеме допълнителни негативни действия относно оценката си за страната, ако не се приложи план за фискална консолидация

11:39 | 12.10.24 г.

Fitch Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Франция до негативна само ден, след като правителството представи бюджета си за 2025 г., съобщава Bloomberg.

Рейтинговата агенция вече понижи оценката си за Франция до AA- от AA през април миналата година, припомня информационната агенция.

„Рисковете пред фискалната политика се увеличават след последния ни преглед“, казват от Fitch в изявление във връзка с решението за перспективата. „Очакваното влошаване на фиска тази година поставя Франция в по-лоша позиция и сега прогнозираме по-големи фискални дефицити, които ще доведат до рязко покачване на държавния дълг до 118,5% от БВП до 2028 г.“, посочват от агенцията.

Графика: Bloomberg

Ситуацията се влоши бързо през 2024 г., след като слабите данъчни постъпления оставиха дупка в бюджета и президентът Еманюел Макрон предизвика месеци на политическа несигурност и политическа инерция с внезапното му решение да разпусне парламента след неубедителните резултати за партията му от европейските избори.

Това накара някои инвеститори да започнат да продават френски облигации и да повишат премията, която страната плаща в сравнение с 10-годишните германски облигации до близо 80 базисни пункта от по-малко от 50 по-рано през годината.

Графика: Bloomberg

В опит да стабилизира ситуацията правителството на малцинството на Барние представи бюджетен план за 2025 г. в четвъртък. Той предвижда намаление на разходите и увеличения на данъците, за да се сведе дефицитът до 5% от икономическото производство от 6,1% тази година. Предишната администрация първоначално си постави за цел да постигне дефицит от 4,4% през 2024 г.

Фискалното отклонение и извънредните мерки помрачиха репутацията на президента Еманюел Макрон като реформатор, способен да разреши дългосрочните финансови предизвикателства на Франция с намаляване на данъците и реформи за стимулиране на икономическия растеж.

Предстои агенциите Scope, Moody's и S&P да направят прегледи на рейтинга на Франция през следващите седмици.

Fitch прогнозира дефицит от 5,4% от БВП през 2025 г. и 2026 г. и казва, че не очаква правителството да изпълни ангажимента си да свие бюджетната дупка до 3% от БВП до 2029 г.

Фрагментираният парламент във Франция също носи рискове за финансите. Без мнозинство, което да подкрепи бюджета, Барние вероятно ще трябва да използва член 49.3 от конституцията, за да заобиколи гласуването в Националното събрание - ход, който увеличава вероятността да се предложи вот на недоверие.

Опитът на левия Нов народен фронт да свали правителството тази седмица не успя да получи достатъчно подкрепа, но това ще се промени, ако крайнодесният блок, воден от Марин льо Пен, реши да подкрепи бъдещ вот на недоверие.

Графика: Bloomberg

Рейтинговата компания казва, че може да предприеме допълнителни негативни действия относно оценката си за Франция, ако страната не успее да приложи план за фискална консолидация в средносрочен план заради политическата опозиция или социалния натиск. Освен това се казва, че друга причина за по-нататъшни действия ще бъдат „съществено по-ниските перспективи за икономически растеж и отслабената конкурентоспособност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 12.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още