fallback

Германският финансов министър вижда възможност за покачване на дълга през 2025 г.

Кристиан Линднер планира да увеличи размера на новите заеми с около 5 млрд. евро до 56,5 млн. евро

08:26 | 17.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският министър на финансите Кристиан Линднер ще се възползва напълно от допълнителното пространство за маневриране съгласно правилата за дълга на страната и ще увеличи размера на новите заеми през следващата година с около 5 млрд. евро, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плановете.

Механизмът, заложен в конституцията на Германия, позволява допълнителен нов дълг във времена на икономическа слабост. По-рано тази седмица правителството понижи прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за следващата година и сега очаква свиване от 0,2% вместо минимален растеж, което означава, че Линднер може да увеличи заемите с около 10% до 56,5 млрд. евро, изтъкват източници, пожелали анонимност.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц постигна споразумение за финансовия план за следващата година през август след седмици на ожесточени спорове за ограничените средства.

Проектът, изпратен до парламента за разглеждане от законодателите, включва дефицит от около 12 млрд. евро, за който Линднер каза, че се надява да се свие поради по-високите от прогнозираните данъчни приходи и по-ниските от очакваното изходящи потоци на целеви средства.

Допълнителният заем ще помогне да се компенсира недостигът от 12 млрд. евро, но няма да запълни бюджетната дупка напълно, изтъква един от източниците. Правителствените експерти трябва да публикуват последните си прогнози за данъчните приходи на 24 октомври.

Лидерът настоява за възстановяване на механизма - известен като дълговата спирачка - след като беше спрян, за да помогне на правителството да се справи с последиците от пандемията от Covid-19 и енергийната криза.

Очаква се бюджетната комисия в долната камара на парламента да одобри допълнителните заеми на заседание следващия месец, посочват източниците. Запитан за новия дълг през следващата година, говорител на финансовото министерство се позова на публикация на Линднер в социалната платформа X, където изтъква, че автоматичната корекция след понижаване на прогнозата за икономиката демонстрира гъвкавостта на правилата за дълга на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още