fallback

Украйна одобри първото голямо увеличение на данъците след руската инвазия

Киев планира да похарчи повече от 60% от целия си държавен бюджет за отбрана през следващата година

21:30 | 10.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Украинският парламент одобри първото голямо увеличение на данъците след нахлуването на Русия - стъпка, с която депутатите се надяват да запълнят дефицита, тъй като военните разходи нарастват, предаде БГНЕС.

Инвазията на Москва порази украинската икономика през последните две години и половина, причинявайки разрушения за десетки милиарди долари и пробивайки огромна дупка в държавните финанси. Киев продължава да разчита на западна помощ, за да се задържи на повърхността.

Законът, приет днес, налага ефективна данъчна ставка върху банковите печалби в размер на 50%, увеличаване на военния данък, плащан от цивилните граждани, от 1,5% на 5%, както и данък върху дейността на финансовите компании в размер на 25%, наред с други мерки.

Повишаването на данъците предизвика разнопосочен отговор от страна на украинските депутати, 40 от които гласуваха против мярката, а 11 се въздържаха. Част от от 324-те членове на парламента не присъстваха на гласуването.

„Всъщност Върховната рада (украинският парламент) сега гласува срамно решение за радикално увеличаване на данъците за всички украинци“, заяви украинският опозиционен депутат Олексий Гончаренко. „Този данък се плаща от всеки работещ украинец: лекари, учители, журналисти, енергетици - всички го плащат“, посочи той.

Киев планира да похарчи повече от 60% от целия си държавен бюджет за отбрана през следващата година, като увеличи разходите за оръжия и военно оборудване.

Разкъсваната от война страна е получила 98 млрд. долара международна финансова помощ, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г. -- в допълнение към десетки милиарди за военна и хуманитарна помощ. Но Украйна все още е изправена пред бюджетен дефицит от около една пета от своя брутен вътрешен продукт.

Инфлацията също се увеличава, като потребителските цени са се раздули с 8,6% на годишна база през септември 2024 г. в сравнение със 7,5% през август, според данни, публикувани от държавната статистическа служба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още