fallback

Л. Дацов: Дефицитът не надхвърля 3% само заради неусвоените капиталови средства

Всяка политическа партия трябва да сложи на масата визия по доклада „Драги“, за да бъде разгледана сериозно, каза финансистът

12:42 | 03.10.24 г. 2

Приходите вървят много добре спрямо икономиката и въпреки това генерираме огромни дефицити – стигнахме по 1 млрд. лв. дефицит на месец по последните излезли данни. Това каза бившият заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според финансиста единствената причина бюджетният дефицит да не е надхвърлил предвидения размер от 3%, с което би нарушил маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, са неусвоените капиталови средства. 

„Капиталовите разходи са от порядъка на 3,5 млрд. лв. към септември при гласувани (в бюджета за 2024 г.) 9,8 млрд. лв.“, каза Дацов.

По думите му тенденцията е разходите за заплати и пенсии да продължават да изместват останалите разходи.

„При икономически ръст от 2% ние имаме ръст на пенсиите около 17% и на разходите за заплати от порядъка на 22-24%, каза той.

Според финансиста няма по-голяма тема в момента от политическа и икономическа гледна точка от доклада на Марио Драги, но тишината по въпроса в България е плашеща.

„Той не касае само реиндустриализацията на Европа, той е нещо много по-комплексно. Там стоят много от политическите идеи. Това, че ние се сриваме в конкурентоспособността си и изоставаме от Съединените щати и Китай, не е тайна“, каза Дацов.

Средно европейските предприятия генерират с около 10% по-ниска доходност, отколкото американските. Американците ни превъзхождат и по отношение на привличането на капитал и развитието на самия пазар, допълни Дацов. Според него най-ценната стока в Европа е историята ѝ, а не нещо, което създава в момента.

„В Европа цялата система на труда, законодателството, взаимодействието със синдикатите е насочено към защитата на индивида, но тази система не пази работните места и не съдейства да има по-голяма гъвкавост. Американците няколко пъти повече от европейците в живота си са склонни да променят работното си място както географски, така и от гледна точка на структура“, коментира той. Според Дацов изоставането на Европа от САЩ и Китай се дължи на огромната административна тежест и достъпът до финансиране на компаниите, който в Европа е основно чрез банките.

Според него всяка една политическа партия трябва да сложи на масата визия по доклада „Драги“, за да бъде разгледана сериозно от избирателите.

Същевременно финансистът признава, че гласоподавателите дават вота си емоционално, а не разумно.

„Защо толкова хора говорят така директно, почти просташки? При едно население, което се оприличава [на тях] и влиза в техните обувки, е естествено да има и такъв говор. Когато избираш по чувства, не избираш най-доброто“, каза Дацов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Още гости на предаването „Светът е бизнес“ може да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още