fallback

Главчев: Правителството има готовност да представи проектобюджет 2025, но след вота

Служебният премиер предвижда до края на годината да бъде изпълнен инфлационният критерий за прием в еврозоната

15:19 | 01.10.24 г.

Правителството има готовност да представи проектобюджет за 2025 г., в който е заложен дефицит под 3%, така че да се изпълнят изискванията за еврозоната. Той обаче няма да бъде представен преди изборите, стана ясно от думите на служебния министър-председател Димитър Главчев пред журналисти, след като участва в откриването на ремонтирания ГКПП „Калотина“.

„Имаме готовност да представим проектобюджет за 2025 г. в рамките на срока, който се изисква“, каза Главчев, цитиран от БТА. Той отказа да даде повече подробности на този етап, но подчерта, че от народните представители зависи какъв ще бъде крайният вариант на бюджета.

„Няма да го представим, преди да минат изборите. Ако се представи преди това, изкушенията в Народното събрание ще са много големи“, каза премиерът.  

По думите на Главчев равнището на цените в България започва да влиза в критерия за еврозоната. Той припомни, че това е единственият критерий, който страната не успя да изпълни до излизането на конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ през юни, за да получи зелена светлина за въвеждане на еврото.

„Аз предвиждам, че ще изпълним и този показател до края на годината. Оттам нататък ще искаме извънреден конвергентен доклад и е въпрос и на политическо решение“, каза Главчев.

Не сме се отказали от нито една от целите си, включително и сухопътен Шенген, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още