fallback

Полша ще емитира дълг в злоти, евро и долари до 2028 г.

Варшава ще прегледа проекта си за бюджет за 2025 г. заради наводнението

10:50 | 29.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Полша планира да емитира дълг в злоти, евро и долари в периода 2025 - 2028 година, сочи обновената програма на правителството, дискутирана през уикенда, пише Bloomberg. Целта е да бъдат емитирани ценни книжа с фиксирана лихва на вътрешния пазар, както и на международните финансови пазари.

Правителството очаква съотношението между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) да прескочи европейския таван от 60% през 2026 година. Полша вече премина едно от икономическите ограничения на Брюксел - бюджетен дефицит от 3% през 2023 година. ЕК предупреди, че може да започне процедура за свръхдефицит, което премиерът Доналд Туск се надява да избегне някак преди президентските избори догодина.

Bloomberg припомня, че правителството представи през август проект на бюджет за 2025 година, в който беше записано очакване за дефицит от 5,5% от БВП. Сега Туск коментира, че ще има промени в плановете за бюджета за догодина, свързани с преодоляване на последиците от наводнението.

Междувременно оценка на анализаторите от ING отбелязаха, че иконочическите щети от наводнението вероятно ще бъдат в диапазона 0,3-0,7% от БВП. Експертите очакват и ограничен ефект от природното бедствие върху финансовото състояние на Полша, а също така - и върху инфлацията.

От ING бяха категорични, че щетите от наводнението през август са много по-ограничени спрямо 1997 година и през 2010 година. През 1997 година наводнения ненасоха щети в размер на 2,3% от БВП на Полша.

ЕК обяви помощ от 10 млрд. евро за страните от Централна Европа, засегнати от мащабните наводнения в края на лятото. На Полша ще бъде позволено да насочи до 5 млрд. евро от кохезионните фондове, които досега не са усвоени за борба с наводненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 29.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още