fallback

Финансовото министерство подготвя бюджет, в който да се запази дефицита от 3%

Служебният кабинет ще се старае да запази ключовите параметри за влизане в еврозоната

16:30 | 26.09.24 г.

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, става ясно от думите на служебния зам.-министър Мартин Дановски по време на събитие в Министерския съвет, съобщава БНР.

„Ние сме с такава основна задача – да запазим тези ключови параметри и усилено работим за това. Особено тези, които са ключови за постигането на членството ни в еврозоната. Всички параметри, заложени в Закона за държавния бюджет, трябва да бъдат спазени“, каза Дановски в отговор на въпрос от националното радио.

Дефицитът е един от Маастрихтските критерии за влизането на страната в еврозоната, а сред другите са инфлацията и дълга.

Докладите на ЕЦБ и ЕК към юли отчетоха, че инфлационният критерий е единственият, по който страната ни към момента изостава.

В бюджета за 2024 г. беше заложен дефицит от 3% при очакван ръст на икономиката от 3,2% и средногодишна инфлация от 4,8%. По данните на НСИ за август средногодишната инфлация за периода септември 2023 - август 2024 г. спрямо периода септември 2022 - август 2023 г. е 3,8%.

В края на юни парламентът задължи Министерството на финансите да поиска приемане на България в еврозоната от 1 юли 2025 г., ако критерият за ценова стабилност бъде изпълнен до края на годината. В двуседмичен срок след покриване на критерия правителството трябва да поиска извънредни доклади от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за готовността на страната да приеме еврото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още