fallback

Италия не възнамерява да налага данък върху извънредните корпоративни печалби

Правителството се надява на принос от онези компании, които са се облагодетелствали най-много от високите лихви

22:15 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Италия ще търси начини да финансира правителствения бюджет с директни вноски от банки и компании, но няма да наложи данък върху извънредните корпоративни печалби, съобщава Bloomberg.

Правителството се надява на принос от онези компании, които са се облагодетелствали най-много от особено благоприятните условия, разкрива държавен служител. Но Рим няма да прибегне до данък върху печалбата, добавя той.

По-рано Bloomberg съобщи, че премиерът Джорджа Мелони търси начин да наложи данък върху банките и застрахователите, за да подпомогне финансирането на бюджета на страната. Правителството също обмисля разширяване на мярката към други сектори, включително енергетиката.

Мелони трябва да събере пари, докато се стреми да задържи гласоподавателите на фона на натиска върху публичните финанси на Италия. Тя многократно изтъква, че финансовият сектор трябва да помогне в подкрепа на домакинствата, които са пострадали от високите лихви, докато банките трупат печалба.

Министърът на финансите Джанкарло Джорджети трябва да представи бюджета за 2025 г. през следващите седмици.

„Всеки ще изпълни своята част“, ​​изтъкна вицепремиерът и лидер на партия „Лига“ Матео Салвини пред Ansa newswire по-рано през седмицата, като добави, че банките и застрахователите трябва да подкрепят икономиката толкова, колкото и работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още