fallback

Moody's: Динамиката на дълга на САЩ е несъвместима с рейтинг Ааа

През ноември миналата година Moody's понижи перспективата за държавния дълг на САЩ от стабилна на негативна

22:23 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Следващата администрация на САЩ ще трябва да бързо да се заеме с нарастващия бюджетен дефицит. За това предупреди Moody's, цитирана от Bloomberg. Рейтинговата агенция публикува своя нов доклад близо година след като обяви негативна перспектива за суверенния кредитен профил на страната.

„Данъчната и разходната политика на администрацията ще се отрази на размера на бъдещите бюджетни дефицити и на очаквания спад във фискалната стабилност на САЩ. Това може да има значителен ефект върху суверенния кредитен профил“, пишат в доклада анализаторите, ръководени от Клер Ли и Уилям Фостър.

След приключването на изборите за Белия дом и Конгреса през ноември Moody's ще очаква „правителството на САЩ да остане разделено, което ще попречи на мащабни фискални реформи от страна на новата администрация. В резултат на това предложенията за фискална политика и на двамата кандидати за президент вероятно ще изискват интензивни двупартийни преговори и компромиси“.

В доклада се подчертава значението на „фискалната сила“ при вземането на решения за присъждане на рейтинг. „Фискалната стабилност на САЩ ще отслабне значително при липса на значими политически стъпки за намаляване на дефицита, ограничаване на новите заеми за финансиране на тези дефицити и забавяне на нарастването на разходите за лихви, които отнемат все по-голям дял от държавните приходи“, пишат анализаторите.

В доклада се заключава, че „тази динамика на дълга ще става все по-неустойчива и несъвместима с рейтинга Ааа, ако не се предприемат политически действия за коригиране на курса“.

През ноември миналата година Moody's понижи перспективата за държавния дълг на САЩ от стабилна на негативна, като същевременно потвърди рейтинга на страната на ниво Ааа - най-високата степен на инвестиционен рейтинг.

Moody's е единствената от трите основни рейтингови агенции с най-висока оценка за САЩ. Fitch Ratings понижи рейтинга на американското правителство през август 2023 г. след поредната битка за тавана на дълга в Конгреса. S&P Global Ratings лиши САЩ от най-високата си оценка през 2011 г. на фона на тазгодишната криза с дълговия лимит.

Рейтингът на САЩ от тройно А може да зависи от това как новият Конгрес ще се справи със Закона за намаляване на данъците и създаване на работни места от 2017 г. В началото на следващата година се очертава и изтичане на срока на суспендиране на лимита на федералния дълг и Moody's предупреди, че „политическите спорове относно лимита на дълга обикновено са по-разрушителни в периоди на разделено правителство“.

Оттам заявиха, че „решаването на проблема с лимита на дълга за финансиране на фискалните дефицити и поддържане на стабилността на финансовите пазари ще бъде от решаващо значение за суверена на САЩ“, като се има предвид фона на „около 28 трилиона щатски долара непогасен федерален дълг, постоянни големи фискални дефицити от над 6% от брутния вътрешен продукт и дължими нетни лихвени плащания по федералния дълг, които вероятно ще надхвърлят 1 трилион щатски долара (около 3% от БВП) годишно“.

От Moody's посочиха, че „очакват, че правителството на САЩ в крайна сметка ще разреши всички спорове за лимита на дълга и ще продължи да изплаща задълженията си навреме и в пълен размер“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още