fallback

Тръмп обещава толкова много данъчни облекчения, че вероятно обърква и екипа си

Някои от заявките изглеждат напълно спонтанни, други могат да доведат до сериозни промени на трудовия пазар

15:26 | 24.09.24 г.

Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обещава толкова много данъчни промени, че започва да обърква наблюдателите, пише Bloomberg. Ако той спечели изборите, облекчения ще получи почти всяко американско семейство - възрастни хора, работещи почасово, работещи в сферата, зависеща от бакшишите, включително и богаташите, чиито привилегии той отне преди години.

Някои от тези обещания изглеждат спонтанни и вероятно дори и в екипа и сред привържениците му има известно объркване какво ще направи като президент, посочва още Bloomberg.

С тази тактика Тръмп опитва да привлече избиратели в предстоящите трудни избори и основно залага на хората с ниски доходи в САЩ, които недоволстват от високите цени и финансовото бреме. Но никой преди това, с изключение на Джордж У. Буш, не е давал толкова мащабни обещания и въпросът реално е не какво още може да обещае, а как ще го реализира. Агенцията припомня, че обещанието "без нови данъци" ("Четете по устните ми" - б.р.) на Буш беше изпълнено, но за сметка на повишаването на старите.

Според изчисленията на анализаторите от Tax Foundation, ако спечели, Тръмп ще трябва да започне преговори с Конгреса за данъчни облекчения на обща стойност 11 трилиона долара. Според екипа на Тръмп тези мерки ще стимулират икономиката, но така и няма предложен ясен план и изчисления как ще се случи това. Единствено има уверение, че Тръмп не дава лъжливи обещания.

Говорител на бившия президент припомня, че той е спазил обещанията си за намаляване на данъците през първия си мандат и ще го направи и през втория.

Кандидатът на демократите Камала Харис също има обещания за данъчни облекчения - например за деца, за покупката на първо жилище и стартиращ бизнес.

И двамата кандидати ще обявят по-задълбочени икономически планове през тази седмица.

Колко далеч може да стигне Тръмп в обещанията си, разбира се, зависи от това коя партия контролира Конгреса. Но някои от идеите му могат да не бъдат приети и от републиканците, защото разрушават данъчната политика, градена от десетилетия и чиято основа положи Роналд Рейгън. Той разшири обхвата на данъчното облагане, премахвайки облекчения и ниски ставки за всички данъчнозадължени лица.

Всяка на пръв поглед малка промяна, както предложените облекчения върху бакшишите, може да промени съществено пазара на труда. Работещите в тази сфера например могат да се съгласят на по-ниско заплащане, ако имат гаранции, че ще получат повече бакшиши. Данъчните облекчения за работещите почасово пък може да ги насърчат да се отказват от извънредния труд, или да приемат по-ниско заплащане за него и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още