fallback

S&P Global Ratings повиши перспективата си за Саудитска Арабия

Агенцията сигнализира за възможно повишение на кредитния рейтинг на кралството

16:40 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

S&P Global Ratings повиши перспективата на Саудитска Арабия до „положителна“ от „стабилна“ и отбеляза възможността за бъдещи увеличения на рейтинга, тъй като кралството напредва с мащабна икономическата си реформа, насочена към диверсификация на приходите и стимулиране на непетролния сектор, съобщава Bloomberg.

„Положителната перспектива отразява потенциала широкообхватните реформи и инвестиции на саудитското правителство да подкрепят развитието на непетролната икономика, като същевременно поддържат устойчиви публични финанси“, посочват анализатори на S&P.

Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на дълга на Саудитска Арабия в чуждестранна валута на A — шести по височина и една степен под оценката, дадена от Moody's и Fitch — и каза, че може да прибегне до повишения през следващите две години, ако реформите доведат до „стабилен растеж“ на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Може да се появят рискове за понижаване на перспективите, ако има „изразено фискално отслабване“, предупреждава S&P, като същевременно отбеляза, че Саудитска Арабия остава в удобна позиция да управлява увеличените инвестиционни разходи, нарастващите нива на дълга и потенциала за по-ниски приходи от петрол.

Прекалибрирането на приоритетите и сроковете за инфраструктурни проекти в рамките програмата „Визия 2030“ би трябвало да помогне за ограничаване на натиска върху публичните финанси, посочва S&P.

Саудитска Арабия вече прогнозира, че ще бъде изправена пред бюджетни дефицити поне до 2026 г., тъй като приглушените приходи от петрол се сблъскват с плановете за огромни вътрешни разходи в подкрепа на „Визия 2030“. Този икономически план, лансиран от престолонаследника принц Мохамед бин Салман през 2016 г., има за цел да създаде нови индустрии и работни места, които ще помогнат на саудитската икономика да се освободи от зависимостта си от петродоларите.

S&P очаква Саудитска Арабия да има по-малки излишъци по текущата сметка от около 1,2% от БВП до 2027 г. Това мнение е в контраст с Международния валутен фонд (МВФ), който заяви по-рано този месец, че очаква кралството да регистрира дефицити от 2024 до 2029 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още