fallback

България пласира на външните пазари облигации за 3 млрд. евро и 1,5 млрд. долара

С тройния транш се разшири и диверсифицира инвеститорската база, коментира министърът на финансите Людмила Петкова

17:21 | 29.08.24 г. 15

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно на международните капиталови пазари облигации в три транша, деноминирани в евро и щатски долари.

Първият транш се състои от деноминирани в евро облигации със срочност осем години, обем от 1,75 млрд. евро и лихвен купон 3,625%.

Вторият транш се състои от деноминирани в евро облигации със срочност 20 години, обем от 1,25 млрд. евро и лихвен купон 4,250%.

Третият транш се състои от деноминирани в щатски долари облигации със срочност 12,5 години, обем от 1,5 млрд. щатски долара и лихвен купон 5,000%.

Нивата на презаписване на емисиите и силният интерес на инвеститорите позволиха значително намаляване на цената на финансиране при 8-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните – 190 базисни точки, съобщиха от министерството.

Дебютната емисия облигации в долари също предизвика засилен инвеститорски интерес, като в процеса на пласмент на книжата спредът спрямо референтните американски облигации беше намален до 135 б. т.,  посочват от МФ.

Тройният транш облигации е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като за първи път от 2002 г. насам България емитира облигации на външните пазари, деноминирани в долари. По този начин емитентът разшири и диверсифицира инвеститорската база и, както редица други държави от Централна и Източна Европа, се възползва от предимствата на изключително ликвидния и дълбок пазар на облигации в долари.

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 11,7 млрд. лв., заложен в Закона за държавния бюджет на България за 2024 година, като 10,7 млрд. лв. от него са предназначени за пазарноориентирано дългово финансиране под формата на емисии на ДЦК.

До момента на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,7 млрд. лв. и е реализирано чрез пласиране на ДЦК на вътрешния пазар в периода април – август 2024 г.

До края на годината Министерството на финансите не планира друго излизане на външните капиталови пазари.

„България успя да пласира при изключително изгодни условия облигационен заем в долари и евро на международните капиталови пазари. Резултатът от пласмента показва, че правилно сме планирали обемите и срочностите, които да предложим на инвеститорите, времето, в което да се проведе трансакцията, и валутите, в които да емитираме облигациите. По този начин страната ни постигна заложените в емисионната си политика цели и диверсифицира инвеститорската си база в условията на волатилна пазарна среда в международен план“, коментира служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

Според нея резултатът от емисията също показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още