fallback

Трябваше ли да се вдигнат праговете за одит на фирмите

По-строгата финансова отчетност ще изсветли икономиката, посочи доц. д-р Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в АИКБ

15:00 | 29.08.24 г.

Има огромен брой причини за промяна на праговете на одит при активите от два на четири милиона и при оборота от четири на осем милиона, каквито направи в Закона за счетоводството Народното събрание. Може да се каже, че в България законодателството, засягащо одита, беше така структурирано, че ситуацията беше страшна за бизнеса, а сега той ще бъде облекчен. Това коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той припомни, че казусът с праговете на одит и размера на оборота и приходите, които една фирма има, е тема от десет години. „Това не е фиксация на АИКБ. Въпросът е съвсем ясен. Спрямо съседните държави и целия Европейски съюз нашите прагове бяха няколко пъти по-ниски“, посочи доц. Дечев.

Според него изпадането на 4 хиляди фирми от задължителния одит означава загуба между 16 и 20 милиона лева за одиторите. „След промените в закона обаче влиза в сила по-строга финансова отчетност за предприятия с над 500 работника. Това повдига въпроса на какво се дължи недоволството от страна на одиторите. Вероятно се страхуват за бизнеса си“, смята Теодор Дечев.

По думите му, друга погрешна хипотеза е, че ако се повдигнат праговете, това ще насърчи сивата икономика. Доц. Дечев съобщи, че по данни на статистиката всички държави с висок праг имат много по-нисък дял сива икономика.

„Целият Европейски съюз има значително по-ниска сива икономика и много по-високи прагове за одит. В България една трета от икономиката остава сива вече в продължение на години. АИКБ винаги е подкрепяла борбата със сивата икономика, но това не беше такава мярка. В крайна сметка промените в Закона за счетоводството бяха приети и обнародвани в Държавен вестник след известно закъснение. Вероятно е имало натиск от страна на одиторската гилдия“, предположи Теодор Дечев.

И добави, че има хипотеза, че от Националната агенция за приходите са настоявали праговете да са ниски. „Когато ги попитахме, отговорът беше, че тях не ги интересува одитиране и те имат собствена методика за проверка на фирмите“, обясни доц. Дечев.

Как ще се отрази превземането на Суджа от Украйна и военните действия в Курск върху газовия поток за Европа? Защо Сърбия, която се смята за верен съюзник на Русия, започна да купува газ от Азербайджан? Подготвена ли е Европа с отоплението през зимата? Откъде може да дойдат проблемите на България с енергията? Къде са разервите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още